Sexy malinový dortík se smetanovým krémem a čokoládovou polevou od Márii Walkové z Třince
Tímhle luxusním malinovým dortíkem lžička projede jak nůž a sousto se vám rozplyne na jazyku. Je to slast. Recept přivedla k dokonalosti Mária Walková z Třince. Dortíky můžete připravit dopředu a pak už stačí jen přelít polevou, když přijde návštěva.
Malinový dortík
Ingredience na 4 kousky:
korpus:
5 vajec
250 ml cukru
5 lžic horké vody
2 lžíce oleje
250 ml hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku
poleva:
10 dkg práškové želatiny
50 ml vody na želatinu
125 ml vody na rozvar
225 g cukru
150 g hořké čokolády (min. 50% obsahu kakaa)
30 g prosátého hořkého kakaa
65 ml smetany (33% tuku)
náplň:
250 g mascarpone
250 ml smetany na šlehání
1 želatinový ztužovač
3 lžíce moučkového cukru
400 g čerstvých malin
Postup:
Korpus: Žloutky s cukrem vymícháme v robotu do světlé pěny. Během šlehání přidáme 5 lžic horké vody a po našlehání 2 lžíce oleje. Potom už ručně promícháme a přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme pevný sníh z bílků. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech (nebo na pečicí papír) a dáme péct do trouby na 15 minut při 180 °C.
Krém: Do šlehací mísy vložíme mascarpone, přidáme smetanu, cukr a želatinový ztužovač a vše v robotu našleháme do hladkého krému.
Poleva: Polevu je třeba si připravit den dopředu. Nejprve zalijeme vodou práškovou želatinu, rozmícháme a necháme nabobtnat asi 10 minut.
Do hrnce nasypeme cukr, zalijeme ho 125 ml vody a dáme vařit. Když se cukr teplem rozpustí a vznikne sladký rozvar (začne se táhnout), odstavíme ho ze sporáku. Do cukrového rozvaru nalámeme hořkou čokoládu, přidáme prosáté kakao, nalijeme smetanu a pořádně rozmícháme.
Nakonec přidáme nabobtnalou želatinu a metličkou řádně promícháme doleskla. Zrcadlovou polevu přelijeme přes cedník a rozšleháme v mixeru. Po té znovu přecedíme přes jemné sítko. Směs dáme vychladit do lednice do druhého dne. Zrcadlová poleva ztuhne a před poléváním dezertu se musí rozehřát třeba v mikrovlnné troubě.
Dortík: Na vytvoření si připravíme nejlépe malé kompotové plastové misky. Každou z nich vyložíme potravinářskou fólií. Misky naplníme do ¾ krémem, který vytáhneme do stran, abychom si udělali uvnitř důlek. Do důlku dáme čerstvé nebo mražené maliny, zakryjeme je krémem a přiklopíme vychladlým korpusem, který jsme vykrojili podle velikosti hrany misky. Překryjeme potravinářskou folií a dáme do mrazáku alespoň na 6 hodin.
Po vychladnutí dortík z misky vyklopíme a polijeme rozehřátou zrcadlovou čokoládovou polevou. Nejlépe tak, že si nad prázdnou misku položíme kovovou mřížku, na tu položíme dortík a přelijeme polevou. Přebytečná poleva tak steče do misky a nepřijde nazmar. Pokud nechceme polevu čokoládovou, místo kakaa a čokolády dáme červenou nebo žlutou potravinářskou gelovou barvu.
Dortíky můžeme ozdobit čerstvou malinou a čokoládovou ozdobou.
Mária Walková
Recept ladila, jak říká, asi rok a půl a testovala ho na své rodině. Ta ho miluje a rozhodně nikomu nestačí malé porce. Do soutěže ji lákala její sousedka asi tři měsíce, teprve pak našla odvahu a podala přihlášku.
Přivítala nás ve svém domě s talíři plnými jídla. Ani se to nedalo sníst. Každý z nás dostal snad kilogram bramborového salátu, dva druhy řízků, kuřecí paličky. Ale hlavně byla u toho jídla i natáčení velká legrace.