Seznamte se s malými myslivečky a ochutnejte nejlepší trubičku v kraji

31. leden 2018
Kraj na dlani

Naši redaktoři se tentokrát vypravili za malými ekology, ochutnali proslulé trubičky ze Svatého Kopečku u Olomouce a poznali obřího psího šampiona.

Dva mladí biologové se pustili do pečení tradičních trubiček, a to podle tajného rodinného receptu. Aby byly jejich trubičky perfektní, učili se velmi dlouho. Dnes už je Trubička od Svatého Kopečka regionální produkt. Na ochutnávku vás vezme Dita Vojnarová.

Do Lhoty na Přerovsku, vesnice na dohled od hradu Helfštýn, se naopak vypravila Jana Zemková. Navštívila tam Jiřího Haluzku, chovatele obřího novofundlandského psa, a zjišťovala, co obnáší chov šampiona a držitele hned několika titulů.

Základní škola v Hrabové už několik let podporuje projekt Ekoškola. Ten se věnuje ekologické výchově žáků a podporuje je v tvorbě vlastních projektů zaměřených na životní prostředí. A jak tyto projekty fungují nejen ve škole, ale i v rodinách a v samotné obci zjišťoval Miroslav Kobza.

A u dětí, které si pěstují lásku k přírodě, ještě zůstaneme. Věnuje se jim totiž další reportáž Petry Ševců. V Daskabátu funguje kroužek malých myslivečků. Je jich asi dvacet a scházejí se už šestým rokem každý týden. Podnikají spolu různé výlety a soutěže.

Nezapomněli jsme ani na ty nejstarší. Aleš Spurný navštívil Droždín, kde se senioři baví výlety, divadlem i hrami. Ve vesnici pod Svatým Kopečkem funguje klub seniorů, který aktivním důchodcům vyplňuje volný čas. Jak klub funguje, prozradí jeho předsedkyně Věra Chromková.

autoři: Pavel Juráš , Dita Vojnarová , Jana Zemková , Petra Ševců , Miroslav Kobza , Aleš Spurný , mid
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.