Sezona burčáku začíná díky teplému počasí dříve

25. srpen 2018

Díky teplému počasí dozrály neobvykle brzy rané odrůdy vinné révy a na vinicích probíhají první sklizně. Už na některých místech koupíte letošní burčák.

Lidé ho seženou nejen ve vinařstvích, ale také třeba ve stáncích na jarmarku, u silnice nebo na vinobraních. Vinaři se musí vejít do limitu, v němž je burčák možné prodávat. Ze zákona se smí částečně zkvašené mošty distribuovat pouze v období mezi 1. srpnem a 31. listopadem

Jak poznat pravý burčák? Burčák má mít žlutou až medovou barvu a musí být vyroben jenom z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v Česku. Často jsou ale hrozny dovážené z Maďarska nebo také z Moldavska. V takovém případě už nejde o burčák, ale o částečně zkvašený hroznový mošt. Na to ale musí prodejce zákazníka upozornit. Označení burčák v takovém případě nemůže obchodník používat.

Burčák tvoří přibližně pět procent z celkové produkce vína. Podle vinařů je ale snadnou cestou k zisku. Odpadají totiž náklady na další zpracování nebo lahvování, jako je tomu u vína. Na jedné lahvi tak může pěstitel vydělat i desítky korun. Většina vinařů se přesto soustředí hlavně na výrobu vína - to můžou na rozdíl od burčáku prodávat celý rok.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.