Sezóna byla letos na řece Moravě velmi dobrá, pochvalují si vodáci

27. srpen 2017

Vodáci na Moravě si pochvalují dobrou sezónu. Řeka se jim prý navzdory letošním suchům splouvá nejlépe za posledních deset let. Její tok láká stále větší množství výprav, výjimkou nejsou ani ty zahraniční. Vzrůstající počet návštěvníků zaznamenaly i vodácké kempy podél řeky.

„Minulý rok jsme byli v Čechách, tak jsme si říkali, že teď si dáme Moravu. Střídáme to. Byli tu jedni známí, tak nás motivovali, abychom sem zajeli,“ říká Rostislav Martynek. Společně se svou výpravou z Třince se vydal na Moravu poprvé. Vyplouvají z Litolve, jejich cílem je Olomouc: „Máme dva rafty a je tu víc holek než kluků, tak snad nám pomůžou a ujedeme to,“

Podle vodáka a provozovatele půjčovny lodí Petra Čamka jsou podmínky na Moravě letos ideální: „My si na vodu rozhodně stěžovat nemůžeme. Řekl bych, že za posledních deset let je to na vodu nejbohatší rok, co se týká řeky Moravy.“ Splavný je aktuálně úsek z Postřelmova do Olomouce.

Přestože vrchol vodácké sezóny připadá na červenec, i teď na konci prázdnin je o Moravu zájem. „Přibývá jednodenních nebo dvoudenních výletů, kdy se lidé rozmyslí téměř na poslední chvíli. O Moravě se ví čím dál víc, takže lidi už ji podle mě zařadili do seznamu řek, které se jezdí,“ dodává Čamek.

Na rozdíl od nejvytíženějších českých řek Morava nabízí klid a ničím nerušené přírodní scenérie. Čluny a rafty totiž z velké části proplouvají chráněnou krajinnou oblastí Litovelské Pomoraví. Její správa už čtvrtým rokem vodáky na jednom z úseků sčítá. „Abychom měli představu, kolik se těch vodáků tady pohybuje, začali jsme monitorovat jejich počty na Malé Vodě, kde je průjezd možný celoročně. Jsou tu tisíce vodáků,“ upřesňuje vedoucí správy Litovelského Pomoraví Jan Vrbický.

Vodácká sezóna na Moravě potrvá ještě do konce září.

Spustit audio