Sezóna moštování je v plném proudu. Jablek je ale méně než loni

30. září 2017

Pokud si na zahradě pěstujete vlastní jablka, možná se také se svou letošní úrodou chystáte do moštárny. Podniky, které zpracovávají ovoce, právě zažívají hlavní sezónu. Příliš se z ní ale neradují. Většina velkých ovocnářství i drobných pěstitelů na Olomoucku totiž kvůli jarním mrazům sklízejí jablek méně.

Před moštárnou v Mezicích na Olomoucku stojí několik zákazníků, kteří sem na zpracování přivezli letošní úrodu. „Letos to bylo špatné, hodně to pomrzlo," stěžuje si Jan Fryš z nedalekého Lutína. V mezické moštárně je už pravidelným zákazníkem.

Některým drobným pěstitelům se jarní mráz vyhnul. To je případ Vlastimila Krče, který pěstuje ovoce na své zahradě v Příkazech: „Já mám celkem dobrou úrodu. Teď jsem zdědil ještě jeden sad po tátovi, takže toho mám dost. Přebrali jsme to, pěkná jablka jsme vybrali a tady mám šest pytlů na moštování.“

Celkově ale tady v Mezicích kvůli slabší sezóně očekávají, že stočí méně moštu než obvykle. „Někde jablka jsou, někde nejsou. Záleží na místě. Čekáme ještě na říjen, kdy se začnou sklízet pozdnější odrůdy. Oproti loňsku to ale určitě bude slabší,“ doplňuje provozovatel moštárny Ondřej Špunda.

Podobně to vidí i provozovatel moštárny a palírny ve Velkých Losinách na Šumpersku Richard Jašš. Mošt, který tu vyrábějí a prodávají letos kvůli slabé úrodě a vysokým výkupním cenám ovoce o něco podraží. „Ovoce je málo a promítlo se to do ceny. Jablka, která loni stála tři koruny, letos stojí šest korun. Promítne se to i do ceny moštu a ovocných destilátů,“ říká Jašš.

Právě střední Morava patří mezi oblasti, kde jarní mrazy pěstitele potrápily nejvíce.

Spustit audio