Sezóna výroby kysaného zelí je v plném proudu

12. listopad 2019

Jiné to není ani v rodinné zelárně v Bystročicích na Olomoucku. Výrobě zelí se tam věnuje téměř celá rodina už několik generací. A přestože letos úrodu zelí na Hané ovlivnili přemnožení hraboši i sucho, zvládne rodinný podnik za sezónu průměrně zpracovat menší vlak zelných hlávek.

„V krouhačce se zelí nakrouhá a padá přímo na potravinový pás. Na pásu jede zelí ve velice tenké vrstvě a začíná se kořenit,“ popisuje majitel.

Sezóna výroby zelí je v rodinném podniku v plném proudu, první sklizeň tady zpracovávali už v srpnu. „Necháváme si pěstovat odrůdy, které jsou už krouhárenské a mají kratší dobu vegetace, takže končí už v srpnu. Kvalitativně jsou všechny dobré,“ popisuje Jiří Kubíček. Letos podle něj úrodu zasáhlo stejně jako v loňském roce sucho, k tomu se navíc přidali i přemnožení hraboši. Za sezonu průměrně podnik zpracuje menší vlak zelí, jde o zhruba 300 tun hlávek.

„Zelí pak kvasí zhruba tři až čtyři týdny, podle odrůdy a cukernatosti atd., kdy potom ochutnáte,“ dodává Kubíček. První degustace podle Kubíčka proběhla už v září, do ochutnávání se zapojuje celá rodina.

Paní Jarmila Kubíčková se výrobě zelí věnuje už téměř 40 let. „Měli jsme starou krouhačku, namáhavě se to do ní tlačilo. Zelí jsme si pěstovali, tak jsme ho sklízeli z pole i ve škaredém počasí, i to byla obtížná práce,“ vzpomíná na své začátky v osmdesátých letech. Zelí je podle Kubíčků zdravé, obsahuje totiž velké množství vitaminu C.

autor: bas
Spustit audio