Sezónní práce v sadech a lesích končí. Míru nezaměstnanosti v kraji to ale zřejmě příliš neovlivní

8. listopad 2017

České úřady práce dnes vydávají aktuální statistiky nezaměstnanosti. Na podzim končí v zemědělství nebo třeba lesnictví řada sezónních brigádníků. Podle zkušeností z minulých let to ale nezaměstnanost v regionu ovlivní jen nepatrně.

„Úroda zmrzla, takže je třetinová oproti jiným letům. Na sezónu míváme až 50 brigádníků na sklizeň švestek, letos jsme to zvládli asi se 20 brigádníky,“ říká správce sadů družstva v Týnu nad Bečvou Antonín Ryšánek. Dvacítku letošních brigádníků už propustil. Za kilo nasbíraného ovoce dostávali dvě koruny. Lákavý výdělek to pro ně nejspíš nebyl. „Základ máme asi 10 stálých pracovníků, jinak se nám hlásí studenti. Bohužel ten zájem dost klesl,“ dodává.

Sklizeň ovoce už skončila, stejně tak budou brzy hotové i další sezonní práce, třeba v lese. Podle Josefa Neplecha ze šternberské lesní správy během roku místní revír zaměstná zhruba 200 brigádníků prostřednictvím najatých firem: „Mají svoje zaměstnance, některé mají zaměstnance cizí státní příslušnosti, těch je dnes na pěstební práce převaha.“

Momentálně brigádníci odklízejí následky poslední vichřice nebo dokončují přípravy na zimu. „Sezóna nebyla špatná, podařilo se zasadit velké množství sazenic. Čekali jsme, že přes léto bude trochu víc srážek. Červenec a srpen byly úplně suché měsíce, začalo nám odcházet mnoho smrkových a borových porostů. Ty je potřeba následně obnovovat,“ hodnotí Neplech.

Zaměstnavatelé se shodují, že vzhledem ke stále nižší nezaměstnanosti, je problém sehnat jak brigádníky, tak dlouhodobé zaměstnance.

autor: ahe
Spustit audio