Sháníme traktoristu na trvalý poměr. Zbožné přání mnoha farmářů

17. březen 2019 06:10

Traktoristů je nedostatek. Oslovený zemědělec říká, že je situace všude stejná. Na jednodenní brigádu člověka sežene, na stálo ale jen těžko.

Stát se traktoristou není tak složité. Stačí k tomu oprávnění třídy ‚T‘ a nějaké zkušenosti. „Asi za pět minut bych vám to vysvětlil. Po silnici je jednoduché jet, s tím nářadím to může být složitější,“ řekl farmář Petr Marek, majitel hovězí farmy na Pelhřimovsku.

„Na jeden den brigádníka seženu, jinak ale těžko,“ dodává s tím, že na ostatních farmách si zpravidla drží své pracovníky po celý rok i přesto, že v zimě mají méně práce.

Agrární komora

„Větší nedostatek pracovníků se týká živočišné výroby než rostlinné. Je to dáno náročností, každodenností,“ říká šéf Agrární komory na Třebíčsku Karel Coufal.

To je také důvod, proč mladí lidé o práci v zemědělství příliš nestojí. Nakonec data z ČSÚ říkají, že polovině pracovníků v zemědělství je 45 a více let. „Hledají možnosti, aby mohli zůstat o víkendech doma. V zemědělství ale, když je hezké počasí, pracuje se od rána do večera,“ dodám Coufal.

Dokonce podle dostupných údajů chybí pracovníci devíti zemědělským podnikům z deseti.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související