Shel Silverstein: Jen jestli si nevymejšlíš

27. září 2020

Výběr z poezie amerického humoristy, který si dokáže hrát nejen s jazykem, ale i s ilustracemi a z obojího vytváří harmonický, precizně vypointovaný celek. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Klára Sedláčková-Oltová, Jan Vondráček, Jan Meduna
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Překlad: Zuzana Šťastná, Lukáš Novák, Stanislav Rubáš
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v roce 2015

Američan Shel Silverstein (1930–1999) byl hudebník, psal písně pro řadu interpretů (např. i pro Johnyho Cashe) a získal za ně i cenu Grammy a dvě oscarové nominace. Dnes je ale znám především jako kreslíř a básník pro děti. Ve své vlasti patří k moderním klasikům dětské literatury a je velice populární – milují ho děti i dospělí, zejména pro jeho hravé, až uličnické nápady, pro jeho jedinečný humor.

Originál knihy Jen jestli si nevymejšlíš vyšel roku 1981 a vysloužil si řadu ocenění. Rekordně dlouho –182 týdnů – se také udržel na seznamu bestsellerů deníku New York Times. Od té doby se prodalo více než pět miliónů výtisků, což je u dětské knížky nevídané. V češtině vyšla roku 2014 a její překladatelé Zuzana Šťastná, Lukáš Novák a Stanislav Rubáš obdrželi za svůj výkon cenu Magnesia litera v oblasti překladové literatury.

Spustit audio