Shrabané listí, či hromada dřeva je dobrým zimním ježčím útulkem. O ty nejmenší se postará KRNAP

24. říjen 2020 12:06

Letní čas končí a ve vrchlabské záchranné stanici pro volně žijící zvířata opět začali pečovat o nejmenší ježky, kteří by nemuseli přežít zimu. Stanice Správy Krkonošského národního parku už je dobře známá.

Čtěte také

Cestou k vrchlabské záchranné stanici Správy Krkonošského národního parku potkala reportérka Eliška Pilařová zachránkyni s krabicí.
„Ježek kaskadér, taková kulička v krabici. Kdepak jste ho našli?"
„Ve skruži, kam dáváme kompost. Tam by asi přes zimu nevydržel, je ještě opravdu moc maličký. Já jsem z Vrchlabí a chodím tudy na procházky, takže vím, že tady je stanice, kde se o ně dobře postarají."

Takzvaný babybox pro malé ježky. Je tam seno, kam se krásně zahrabou. Mají tu i vodu. Dlouho netrvalo a Ondřejka Bachtíková ze záchranné stanice si ježka převzala do péče.
„Zvážilo jsme ho a odblešili. Vypadá to, že žere, takže bude v pořádku. Může být ještě pěkné počasí, takže pokud by měl nad 300 gramů, tak bychom ho klidně mohli dát ještě zpátky do přírody."

Shrabané listí, či hromada dřeva je dobrým zimním ježčím útulkem

Je konec října, kolik strávníků už je tu ve stanici na zimu ubytovaných?

„Zatím deset. Ale spousta lidí už volala, že vědí o ježcích na svých zahradách a ptala se, co mají pro ně udělat, aby tam přežili. Dokrmují je a také jim trošku připravili pelíšky. Hromady onoho hezkého přírodního nepořádku. Aby si tam ježci mohli vybudovat prostor na přezimování."

Čtěte také

„Snažíme se lidem vysvětlit, že kočičí granule a kočičí kuřecí konzervy jsou pro ježka nejméně zatěžující, aby dosáhl váhového přírůstku pro přežití zimy."

Je tu zatím připraveno osm boxů, ale pokud se ježků sejde hodně, bude jim k dispozici celá jedna místnost vystlaná senem.

„Teď, když je ještě tráva, tak se dávají drny a hlína. Aby měl ježek pocit, že je opravdu v přírodním prostředí. Snažíme se ho co nejvíce napodobit, spadané listí se hrabe, větvičky. A pokud ježci dorostou, tak se všechny ještě snažíme vrátit do přírody, abychom co nejméně zasahovali do přírodního procesu," dodává Ondřejka Bachtíková.

Záchranná stanice pro handicapované živočichy
je zařízena tak, aby v ní mohla být poskytnuta maximální péče prakticky každému zástupci naší fauny. Pracovníci přijímají všechna poraněná divoká zvířata včetně ježků. Kontaktním místem je i vrátnice Správy KRNAP, Dobrovského 3, Vrchlabí.

Ježčí babybox je zvenčí u záchranné stanice Správy Krkonošského národního parku ve Vrchlabí připraven.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související