Sídliště vznikala, když bylo 1 auto na 3 rodiny. Ta parkoviště nemůžou stačit, říká zástupce města

Počet automobilů neustále přibývá a znát je to především na neutěšené situaci s parkováním v Liberci. Jak je to s plánováním a výstavbou parkovacích domů a parkovišť, jakým způsobem město řeší palčivé téma parkování na sídlištích? Hostem Dopoledne pod Ještědem byl liberecký náměstek pro technickou správu města a informační technologie Jiří Šolc.

Lidé mají velká očekávání, koupí si byt na sídlišti, a očekávají, že budou zdarma parkovat na obecním pozemku, a to nejlépe na místě, na které budou ze svého bytu vidět. Ale to, vzhledem k počtu aut, není možné realizovat.

„Sídliště vznikala v 70., nebo 80. letech minulého století, kdy připadlo 1 auto na 3 rodiny. Teď je situace taková, že rodiny mají běžně 2 až 3 auta, …, a potom ta původní kapacita parkovišť nemůže stačit,“ popsal situaci zřejmě nejen v krajském městě náměstek pro technickou správu města a informační technologie Jiří Šolc.

Jiří Šolc (BEZPP)

„Rozhlédli jsme se, jak se to řeší na jiných místech, nejen v naší zemi. (…) Poměrně úspěšný je projekt ze Slovenska, kde to jakž takž funguje. (…) Tam v zásadě do správy parkovacích míst zapojili průmyslovou inteligenci, na vjezdových komunikacích jsou digitální kamery, které rozpoznávají SPZtky, které do té zóny vjíždějí a porovnávají je s registrem lidí, kteří tam bydlí a kteří si za to platí. Lidé do systému nahlásí první auto na byt, které parkuje za minimální poplatek, druhé a další už platí víc. To znamená, že lidé, kteří mají více aut, je budou parkovat jinde, v dochozí vzdálenosti, ale třeba zadarmo,“ přiblížil Jiří Šolc jednu z možností řešení.

Zjišťuje město, co jeho obyvatele ohledně parkování nejvíc trápí? Existují na sídlištích „vyhrazená“ místa k parkování? Myslí se na parkování při plánování nových developerských projektů? Jak vypadá budoucnost návrhu „slovenského“ modelu parkování? Kolik se v Liberci platí za parkovací kartu? A je ve městě dostatek parkovacích domů? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související