Sigma konkrétní cíle na umístnění nemá. Sedmé místo může být výhodnější než šestka, přemýšlí Minář

21. červenec 2023 11:05

Fotbalisté olomoucké Sigmy nemají jasný cíl do nové sezony. Několik dnů před startem nového ligového ročníku alespoň žádný nevyhlásili. Navíc výhodnější než šestá příčka může být sedmá, ze které se dá bojovat o postup do evropských soutěží. V minulém ligovém ročníkem skončila Sigma šestá.

„Být v první šestce by bylo krásné, je to prestižní. Na druhou stranu v letošní sezoně možná bude spokojenější ten, kdo skončí sedmý. Být v šestce vám nic moc neřeší, jako když skončíte ve druhé skupině sedmý a máte možnost hrát se čtvrtým a pátým o něco,“ říká sportovní manažer Sigmy Olomouc Ladislav Minář a myslí tím o účast v evropských pohárech.

Být v šestce vám nic moc neřeší, jako když skončíte ve druhé skupině sedmý a máte možnost hrát se čtvrtým a pátým o něco.
Ladislav Minář, sportovní manažer Sigmy Olomouc

Konkrétní ohledně umístění nebyl ani trenér Václav Jílek. „Budeme se rvát o každý bod, cílem je vyhrát každé utkání. Nebudu specifický, jestli chceme být pátí, šestí, sedmý, to je nesmysl. Kvalitu jsme ukázali v minulé sezoně a pevně věřím, že ji ukážeme i teď a povede se nám ty příčky ještě povýšit,“ uvedl Jílek.

Po základní části FORTUNA:LIGY bude následovat jako již tradičně FINÁLE:FORTUNA LIGY. V rámci pěti kol nadstavby se rozhodne o novém mistrovi a také jednom jistém sestupujícím. Ve stejném období se bude hrát také play-off skupiny o Evropu mezi 7. až 10. celkem základní části, které díky pěti účastnickým místům v evropských pohárech pro české kluby vyvrcholí rozhodujícím zápasem mezi vítězem play-off a buď čtvrtým, nebo pátým celkem mistrovské skupiny o účast v předkole Evropské konferenční ligy. S pátým celkem mistrovské skupiny by vítěz play-off hrál za předpokladu, že se vítěz Poháru FAČR umístí ve FORTUNA:LIZE do čtvrtého místa v konečném pořadí.

Jasně k cíli pro umístění v lize se nevyjádřil ani kapitán týmu Radim Breite. „Tuto sezonu je to za mě udělané tak zvláštně. První fáze sezony se vám nemusí vydařit, skončíte devátý a najednou po měsíci zjistíte, že jste udělali Evropu. Dávat si teď nějaké cíle by nebylo úplně dobré,“ zmiňuje Breite.

Do nového ročníku ligy vstoupí fotbalisté Sigmy Olomouc v neděli v Praze soubojem se Spartou. Už má trenér Hanáků jasno o sestavě? Dozvíte se ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio