Sigma na domácím hřišti porazila Spartu 1:0. Místo o udržení v HET lize bojuje o evropskou soutěž

27. listopad 2017

Fotbal v Olomouci zažívá mimořádné časy. Nováček HET ligy Sigma je po polovině soutěže druhá. V patnáctém kole přehrála Spartu Praha 1:0 před zaplněným Androvým stadionem. Olomouckému týmu se to povedlo poprvé po 19 letech. Místo o udržení v nejvyšší české lize teď hraje o účast v evropských soutěžích.

Většina diváků si po utkání vychutnávala vítězství Sigmy a odměnila její hráče bouřlivými ovacemi. Výkon soupeře ocenil i fotbalista Sparty David Hovorka: „Mně se líbí, jak hrají, hrají atraktivní fotbal pro fanoušky. Já jsem zastáncem tohoto fotbalu a jsem rád, že se o to některé týmy pokoušejí.“

Fotbalová Sigma prožívá nejlepší podzim od doby, kdy ji před lety vedl v evropských pohárech trenér Karel Brückner. Navíc s týmem, který se oproti minule sezóně v druhé lize téměř nezměnil. „Vyříkali jsme si, jak by to mělo fungovat. Je tady ta zlatá generace, jak se říká, ročník 1993. Doplnili jsme je my starší a pár mladších. Vznikla dobrá parta. Trenér nám řekl, že individuality mají lepší Sparťani, ale my jsme super jako tým. A dnes jsme to ukázali,“ chválil svůj celek olomoucký brankář Miloš Buchta.

Spokojený byl také jeho trenér Václav Jílek. „Hrajeme na hranici našeho potenciálu. Myslím, že moc rezerv už tam nemáme. Ukázalo se, že pokud budeme hrát na hranici našich možností, jsme schopni hrát s těmi nejlepšími týmy u nás dobrou partii. Případně když soupeř není v ideálním rozpoložení, jsme schopni ho přehrávat,“ komentoval trenér.

Václav Jílek nedávno potvrdil, že boj o udržení v nejvyšší soutěži se Sigmy už netýká. Teď musel navíc uznat, že reálná možnost bojovat o účast v evropských soutěžích. „Nějaký bodový zisk už máme, ale pořád je to jenom půlka. Ve hře je dalších 45 bodů, takže cesta je ještě dlouhá. Ale myslím si, že když zůstaneme pokorní, tak šanci na ten evropský pohár máme,“ uvedl.

Poslední zápas podzimu sehraje Sigma v sobotu v Liberci.

autor: min
Spustit audio