Sílící antisemitismus, druhý svitek Tóry pro komunitu Ec chajim a problémy ve varšavském muzeu

23. únor 2020
Muzeum dějin polských židů ve Varšavě

Židovští představitelé v České republice  protestují proti sílícím formám agresivního antisemitismu. Komunita Ec chajim získá druhý svitek Tóry, prodaný v šedesátých letech komunisty do zahraničí. Ve varšavském Muzeu dějin polských  Židů nastaly problémy: dosavadní ředitel Dariusz Stola se ocitl v nemilosti u polského ministra kultury.

Vulgární a agresivní formu antisemitismu odsoudili ve společném prohlášení čelní zástupci židovských organizací v České republice. Obrátili se na orgány státní správy s žádostí, aby bylo okamžitým opatřením zabráněno šíření textu knihy Jedovatá houba, který hrubě hanobí rasu, národ a přesvědčení.

Po hrncích s portréty Adolfa Hitlera je tato publikace dalším výsměchem obětem šoa – stojí v prohlášení podepsaném ředitelem Židovského muzea v Praze Leo Pavlátem a předsedou Federace židovských obcí Petrem Papouškem. Tématu se věnuje Terezie Jirásková s politologem a odborníkem na extremismus Janem Charvátem.

Svitky tóry jsou zásadně spjaty se životem židovské komunity, provázejí generace po staletí. Proto je velkou událostí, že se do České republiky vrací druhý ze stovek svitků, které nacisté zabavili českým a moravským židovským obcím a které pak komunisté prodali do zahraničí. Do dlouhodobé zápůjčky ho získá komunita Ec chajim Praha. Podrobnosti se dozvíte od Jany Šustové, která mluvila s rabínem Davidem Maxou.

Varšavské Muzeum dějin polských Židů je instituce unikátní z řady důvodů – svými rozměry, umístěním do bývalé židovské čtvrti, supermoderní architekturou, mezinárodním zakotvením i spojením památkové, výzkumné a vzdělávací funkce. Donedávna bylo ve světě proslulé svou kvalitou a inovativními přístupy. Teď se o něm mluví z mnohem méně příjemných důvodů. Podrobnosti komentuje Jan Fingerland. 

A nechybí ani aktuality ze židovského světa. Informujeme o nárůstu antisemitských incidentů ve Velké Británii, prvním svitku Tóry v židovské společenství na Islandu nebo jak jsou prezentovaní Židé v saudskoarabských učebnicích.

Moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.