Silničáři opravují poničené cesty kolem Lipníka nad Bečvou, řidiči po objížďkách najedou desítky kilometrů navíc

29. duben 2019

Desítky kilometrů objížděk čekají na řidiče v okolí Lipníka nad Bečvou. Silničáři totiž uzavřou frekventovanou cestu směrem na Týn nad Bečvou a k hranicím se Zlínským krajem. Opravovat tam budou cestu, která je v dezolátním stavu.  Zkomplikuje do dopravu nejen místních obyvatel. Obavy má i správce nedalekého hradu Helfštýn.

„Stávající vozovka vykazuje takové deformace, že už to bylo neúnosné, ulamované okraje a množství síťových trhlin, provedli jsme diagnostiku, která prokázala, že stav vozovky je nevyhovující a přistoupili jsme k realizaci opravy,“ vysvětluje Marta Dočkalová z přerovské správy a údržby silnic. Práce dělníci nejdříve zahájí v Lipníku nad Bečvou. Poté navážou na frekventovanou cestu směrem na Týn nad Bečvou.

Paní Lenka má už objízdné trasy prostudované a ví, že cestou do práce z Lipníka do Týna navíc najede 14 kilometrů. „Pokud to počasí dovolí, tak budu jezdit na kole, jinak autobusem nebo autem po objížďce,“ říká paní Lenka.

Paní Anežka právě venčí svého psa a prohlíží si jízdní řády na návsi v Týně. „Tak snad nám tady bude jezdit zásobování. Důležité je, aby jezdily autobusy s dětmi do škol. Jsem zvědavá, jak to bude,“ říká paní Anežka.

Odříznutá tak bude i jediná příjezdová cesta k hradu Helfštýn. Přesto kastelán Jan Lauro program letošní sezóny rušit nechce. „Máme všechno nachystáno, s řadou interpretů máme uzavřené smluvní vztahy, tak zavírat nechceme. Dozvěděli jsme se to později. Snad to nebude tak dramatické, jak to vypadá,“ popisuje kastelán.

Nezávislý starosta Týna Antonín Ryšánek je přesvědčený, že obec ani hrad uzavírka nijak významně neomezí. „Máme slušné objízdné trasy. Najedeme o nějaký kilometr navíc. Můžeme sportovat, chodit pěšky nebo jezdit na kole. Můžeme využít cyklostezku do Lipníku, kde se přes most dostaneme. Vstup pro pěší a cyklisty bude umožněn,“ přibližuje Ryšánek.

Termín pro ukončení prací je silničáři stanovený na prosinec letošního roku.

Aktuální seznam všech uzavírek v Olomouckém kraji naleznete na stráknách Správy silnic Olomouckého kraje

autor: kra
Spustit audio