Silničáři se pustili do oprav výtluků na cestách. Mnohé z nich dostaly během mrazů docela zabrat a potřebují alespoň provizorní záplaty

22. únor 2019

Cestáři z Olomouckého kraje začali s opravami výtluků na cestách druhých a třetích tříd. Po oteplení se na řadě z nich objevily velké díry. Zatím silničáti lepí jen ty nejhorší úseky, s většími opravami začnou až po zimě, tedy na přelomu března a dubna. Už teď je ale jisté, že letos za ně zaplatí kolem 70 milionů korun.

Nad výtlukem na silnici do Doloplaz na Olomoucku stojím s Jaroslavem Lounem, vedoucím olomouckého cestmistrovství. "V první řadě je potřeba díru pořádně vymést, aby tam nebyl prach. Potom se to plynovým hořákem nahřeje, aby došlo k důkladnému spojení obalované studené směsi. Směs se rozprostře a vibračním pěchem zhutní do roviny vozovky. Tahle oprava je provizorní a měla by vydržet do konce zimy a hned potom, jak nám povětrnostní podmínky a přestavěná vozidla umožní, se vrhneme do pořádných oprav,“ popisuje Jan Loun.

Záplatování výtluků silnic

Oprava tohoto výtluku trvala silničářům pět minut. Jan Škrabal, provozní náměstek Správy silnic Olomouckého kraje uvádí, že se složitějšími a především trvalými opravami začnou na přelomu března a dubna. 

Záplatování výtluků silnic

„V současné době rozbité úseky označujeme dopravními značkami. Tím řidiče upozorňujeme, aby zpomalili a projeli opatrně,“ Letos počítá s vyššími náklady na opravy. „Běžně spotřebováváme na vysprávky komunikací druhých a třetích tříd 60 až 70 milionů korun. Letos jsme ještě čerpat v podstatě nezačali. Dle stavu vozovek lze očekávat, že budeme muset vynaložit spíše tu vyšší částku,“ uzavírá Jan Škrabal.

autor: tas
Spustit audio