Silničáři vykácejí část nejdelší aleje v kraji. Stromy usychají a padající větve ohrožují dopravu

31. srpen 2017

Nejdelší alej v Olomouckém kraji stárne. Silničáři část aleje mezi Mostkovicemi a Ohrozimí na Prostějovsku vykácejí. Stromy podél frekventovaného tahu směrem na Blansko usychají a větve padající na silnici ohrožují projíždějící auta. Kácet začnou silničáři na podzim, místo starých stromů vysadí nové.

Z některých stromů kolem silnice zbyly jen suché větve. „Označeny jsou třešně, které jsou nejméně ze tří čtvrtin suché, a mohlo by dojít k jejich pádu na silnici druhé třídy a k ohrožení bezpečnosti silničního provozu,“ říká cestmistr Vít Lamplota ze Správy silnic Olomouckého kraje.

Podle Františka Pěrušky z krajského odboru dopravy musejí silničáři za každý pokácený strom vysadit nový. „V 99 procentech případů je nám nařízena náhradní výsadba. Samotné umístění je ponecháno na správě silnic, potažmo na její dohodě s obcí. Přistupujeme k tomu tak, abychom výsadbou nových alejí nevytvářely pevné překážky a zdroje ohrožení,“ dodává Pěruška. V tomto případě silničáři vysadí na místo znovu třešně.

Kácet se letos nebude jen v Mostkovicích. Silničáři žádají také o vykácení aleje mezi Olšany u Prostějova a Lutínem, „Jedná se o topolovou alej, která čítá 88 kusů stromů. V současné době jsou topoly staré zhruba čtyřicet až padesát let. Začíná docházet k prosychání jejich koruny. Při silnějších větrech ze stromů odpadávají větve přímo na vozovku,“ vysvětluje Lamplota s tím, že o kácení rozhodne město Prostějov.

autor: tas
Spustit audio