Silničáři začali na Přerovsku s opravami cest poničených při stavbě dálnice D1. Ne všechny úseky se jí ale nakonec dočkají

1. září 2021

Na Přerovsku startují opravy cest, které dostaly zabrat při stavbě dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou. Auta po tomto dálničním úseku sice jezdí už téměř dva roky, státní fond dopravní insrastruktury ale uvolnil 100 milionů korun na rekonstrukci silnic třetích tříd až nyní. Opravy se dočká šest z nich. Jako první se silničáři pustili do úseku mezi Osekem nad Bečvou a Veselíčkem. 

„Provozem těžkých vozidel, která denně projížděla na stavbu dálnice, docházelo k utrhávání krajnic. Už to bylo ve stavu, kdy tam hrozilo převrácení,“ říká mi pan Jiří z Veselíčka. Při jízdě po cestě do Oseku nad Bečvou v posledních měsících prý jezdil už jen velmi opatrně.

Teď něco přes kilometr dlouhý úsek uzavřeli silničáři. Stavební stroje právě bagrují podloží. „Momentálně se zpevňují kraje. Sanuje se to sanačními vrstvami, aby kraje neujížděly. Přijede velká fréza, bude se tam přidávat cement, asfaltové pojivo. V tloušťce 20 cm se celá vozovka včetně sanovaných krajů bude recyklovat a míchat se zmíněným pojivem,“ pokračuje vedoucí stavby Miroslav Králík.

Opravu dalších stavbou dálnice poničených úseků v okolí Oseka ale silničáři neschválili. Nezávislý starosta Martin Engl požadoval například také rekonstrukci cesty do Oldřichova. „Správa silnic úseky k opravě bohužel vybírala bez naší účasti,“ uvedl starosta.

Marta Dočkalová ze Správy a údržby silnic Olomouckého kraje na to reaguje. „To je těžko říct. Objízdných tras bylo hodně. Každá obec by požadovala, abychom to opravili od začátku až po konec. To finanční možnosti neumožňují, tak se vybraly ty nejhorší úseky,“ uvedla Dočkalová.

A těch je celkem 6. Ještě na podzim budou silničáři pracovat třeba u Radvanic, Bohuslávek nebo Buku. Na jaře jsou pak naplánované opravy u Výklek, Hrabůvky a Velké.

autor: kra
Spustit audio