Silničáři zahájili u Hustopečí přípravu na stavbu Palačovské spojky. Lidé z Hranic na ni čekají už 20 let

8. březen 2022

Do polí u Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku vjely bagry a další stavební stroje. Silničáři tam zahájili přípravné práce na stavbu Palačovské spojky. 

Investice do devítikilometrového úseku za více než dvě miliardy korun má pomoct nejen řidičům, ale taky obyvatelům Hranic a okolních obcí, kterými vede silnice I/35. Odvést by z nich měla tranzitní dopravu.

„Konečně, opravdu konečně,“ povzdechla si nezávislá starostka Hustopečí nad Bečvou Julia Vozáková. Poté co jsme dorazili k polím za místní části Poruba a díváme se na dva velké bagry, které stavbu Palačovské spojky zahájily skrývkou ornice. „Jsem ráda, že konečně po snad dvaceti letech, co se účastním jednání a připomínkování dané stavby, to tady dopravě odtíží,“ dodává Vozáková.

Hranicemi denně projede přes 12 tisíc aut

Palačovská spojka by měla odvézt dopravu nejen Hustopečí, ale i z Černotína, Milotic nad Bečvou a především z Hranic. Auta i těžká kamionová doprava projíždí přímo centrem města. „Denně tu projede přibližně 12 tisíc vozidel, z toho velké množství je nákladních,“ ukazuje velitel městské policie v Hranicích Miroslav Mann. „Provoz je tady opravdu veliký na to, že je to centrum města. Lidé, kteří tu bydlí, si na to roky stěžují a velice očekávají spuštění Palačovské spojky,“ doplňuje Mann.

Další přednosti Palačovské vypočítává místostarosta Hranic Daniel Vitonský volený za hnutí ANO. „Určitě to bude zlepšení životního prostředí v Hranicích, uleví se i lidem, kteří bydlí u cesty. Celkově to bude pro Hranice jenom přínos,“ zmiňuje Vitonský. ASY: Ředitelství silnic a dálnic aktuálně soutěží zhotovitele hlavních prací. „Řidiči se tady poprvé projedou v roce 2025,“ informuje mluvčí silničářů Jan Rýdl.

autor: kra
Spustit audio