Silničářům se dodnes nepodařilo vykoupit všechny pozemky pro chystanou dálnici u Přerova

3. říjen 2017

Ani po dvou letech se státu nepodařilo vykoupit všechny potřebné pozemky pro chystaný devítikilometrový úsek dálnice D1 u Přerova. A to i přesto, že tamní magistrát pro jednání zřídil speciální kancelář. Ta svoji činnost právě ukončila, jednání s nespokojenými obyvateli místní části Dluhonice ale stále pokračují.

„V tomto domě žijí tři generace. Je to vila z 20. let minulého století,“ říká Pavel Horák a ukazuje svůj dvougenerační dům v Dluhonicích. Patří k lidem, se kterými silničáři v posledních měsících intenzivně jednali o prodeji jejich nemovitostí. Dálnice směrem na Říkovice by měla vést asi 50 metrů od jeho dvora.

Pan Horák ale nabídku silničářů na prodej svého domu odmítl: „Ta částka, která nám byla nabídnutá, je tak směšná, že bych za ni možná koupil pozemek, udělal oplocení a postavil garáž.“

Místo výkupu protihluková stěna

Ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala proto rozhodl, že trasu dálnice pozmění. Dům pana Horáka nevykoupí a postaví u něj protihlukovou stěnu. „Provedli jsme její úpravu tak, aby plnila limity. Dáváme v tom úseku tichý asfalt,“ komentuje Fiala.

Pavel Horák s tím ale nesouhlasí a silničáře žádá o změnu. „Doufám, že se nějakým způsobem dohodneme,“ dodává.

Šéf silničářů David Fiala je ale nekompromisní: „Ten dům je z hlediska hluku ochráněn. Hluk byl jediný důvod, proč se dům měl vykupovat.“

Pavel Horák proto napsal stížnost ministerstvu dopravy. Podobných problematických jednání o výkupech u Dluhonic vedli úředníci desítky. A dosud ještě nejsou uzavřená.

Primátor Přerova Vladimír Puchalský ze Společně pro Přerov přesto věří, že se jim všechny parcely podaří získat včas. A tím i všechna potřebná povolení: „Věřím, že stavba dálnice D1 bude zahájena v březnu příštího roku, jak slibuje Ředitelství silnic a dálnic.“

Dálnice z Přerova do Říkovic má navázat na čtrnáctikilometrový úsek z Lipníka nad Bečvou do Přerova. Její stavba patří k prioritám města i Olomouckého kraje. Pomohla by totiž vyřešit složitou dopravu ve městě a usnadnit napojení na areál letiště v Bochoři.

autor: kra
Spustit audio