Silničářům začala zimní údržba cest. V Olomouckém kraji na ni nově dohlíží sdružení firem

1. listopad 2017

Tisíce tun soli ve skladech, nachystané sypače a dispečeři v pohotovosti. Dnešní půlnocí začala silničářům zimní údržba cest. V Olomouckém kraji se na ni letos poprvé bude podílet sdružení tří soukromých firem. Ty totiž vyhrály otevřené výběrové řízení ministerstva dopravy.

Nový dispečink v Olomouci je už v pohotovosti. Ode dneška tu budou dispečeři koordinovat silničáře 24 hodin denně. Aktuální situaci na monitoru právě sleduje i Adam Vašíček: „Máme tady kameru, údaje ze stanic meteorologického ústavu, meteogramy, informační zprávy, výstrahy, výskyt nebezpečných jevů a podobně.“

Toto olomoucké centrum, které spravuje společnost Eurovia, má na starosti většinu silnic první třídy od Olomouce směrem na jih. Ostatní oblasti podle hlavního dispečera Miroslava Lajdy hlídají další dvě firmy.

„Olomoucký kraj je docela velká oblast, proto ji máme oddělenou mezi tři společnosti, které jsou členy sdružení,“ říká.

Tento nový systém kritizuje Správa silnic Olomouckého kraje, která ale bude část takzvaných jedniček i nadále ošetřovat - potvrzuje její ředitel Drahomír Babnič.

„Po delších jednáních jsme tomu sdružení vyšli vstříc tím, že pro ně budeme udržovat zhruba 116 kilometrů silnic. Nebudeme za to mít odpovědnost, protože údržbu si přes své dispečinky řídí tady to sdružení, které vyhrálo soutěž na údržbu jedniček,“ uvádí Babnič.

Podle Miroslava Lajdy je ale spolek firem, který má v kraji na starosti bezmála 370 kilometrů silnic první třídy, na zimní sezónu připravený dobře.

„Sklady máme rozmístěny po celém kraji. Hlavní zásoby máme v Přerově, Olomouci, Králíkách a Vikýřovicích. Samozřejmě máme připraven i vozový park. V tuto chvíli je to asi 22 sypačů, které máme k dispozici pro obsluhu celého kraje,“ upřesňuje Lajda.

Kontakty na nové dispečinky zveřejní podle náměstka hejtmana Jana Zahradníčka na svých webových stránkách Olomoucký kraj.

Spustit audio