Silný vítr poničil areál zlatokopeckého skanzenu u Zlatých Hor

29. prosinec 2020

Zaměstnanci Hornického skanzenu u Zlatých Hor na Jesenicku mají za sebou náročný rok. Nejdřív se museli smířit s těžbou kůrovcových smrků, která změnila areál k nepoznání. Během léta se pak pod čtveřicí Poláků propadla lávka. A teď, na sklonku roku se přes skanzen přehnala vichřice. Největší škody napáchala u srubů s pokladnou.

„Strom vypadá jako sekyra, která se zaťala do střecha a zapřela se až o trámy. Je to o to smutnější, že jsme před pár měsíci dokončili opravy střech,“ uvedl starosta Zlatých Hor Milan Rác.

„První musíme oddělat kmen, vyčistit to tady, aby se pod to dostalo auto s plošinou a zakrýt krov plachtou, aby tam nezatékalo,“ popisuje zaměstnanec skanzenu Martin Pilný.

K peci a mlýnům se nedostaneme, leží tam mohutné kmeny smrků. „Je to tady jako po výbuchu bomby. Vichřic letos bylo několik, ale říkali mi místní hasiči, že tahle měla asi největší intenzitu a osamělé stromy to srazilo k zemi,“ říká nezávislý místorstrosta Jiří Kozel. Škody se zatím spočítat nepodařilo. „Myslím, že to bude hodně přes půl milionu korun,“ počítá místostarosta.

Vedení města počítá s tím, že sruby budou do začátku hlavní sezóny opravené. Areál se má v létě stát dějištěm mistrovství Evropy v rýžování zlata.

autor: aja
Spustit audio

Související