Silvestrovský koktejl Old Cuban – starý Kubánec je sektovou variací na mojito

Pro nápad, co si dát na Silvestra jsme si zajeli do vyhlášeného koktejlového baru v Praze v Pařížské ulici. Šéfbarman Honza Braniš v Bugsy´s baru nám namíchal starého Kubánce. V tomto koktejlu se mísí mojito a sekt. Je to osvěžující a noblesní na závěr roku a příchod toho nového. Zkuste si udělat podle našeho návodu.

Old Cuban

Ingredience:

1 sektová miska, šejkr (zavařovací sklenice)

40 – 50 ml kubánského rumu

20 ml šťávy z limetky

15 ml cukrového sirupu (1 l vody na 1 kg třtinového cukru, vařit dohusta) nebo 2 lžičky moučkového cukru

2 snítky máty (cca 8 lístků)

100 ml sektu

2 kapky angustury

led

Postup:

Do shakeru (pokud nemáme, můžeme použít zavařovací sklenici s víčkem) vhodíme do ¾  led, přidáme mátu. Tu jsme předtím v dlani jen lehce propleskli, aby se uvolnila vůně. Do shakeru dále přidáme šťávu z limetky, kterou vymačkáme v ruce nebo v odšťavňovači, přidáme sirup (nebo cukr), kápneme 2 kapky angustury (hořké barové dochucovadlo) – lze vynechat a nakonec nalijeme do nádobky rum. Řádně promícháme, cca 15 sec., aby se nápoj prochladil.

Skleničku, ve které budeme nápoj podávat, lze předem vložit do mrazáku, aby nápoj zůstal déle chladný.

Nápoj přelijeme přes sítko do skleničky, led a máta zůstane v šejkru. Přilijeme trošku sektu, jen opatrně, aby nápoj nezačal přetékat (aby se nesplašily bublinky J). Na ozdobu můžeme přidat lísteček máty.

Honza Braniš

v Bugsy's baru pracuje už od července roku 2000. Rád míchá daiquiri, ale pije gimlet,  víno a ice tea. K jídlu ho potěší řízek, čokoláda a zmrzlina. Ve volném čase rád sportuje, když je příležitost tak hraje hokej, tenis nebo vyrazí na lyže. Když není v Bugsy´s baru, tak zamíří do Trader Vic's – kdekoli.

Je stále usměvavý, ochotný a je radost si od něchat namíchat koktejl nebo jen nechat uvařit čaj.