Simulovaná srážka dvou vlaků, zranění i mrtví. U Jívové proběhlo velké cvičení záchranných složek

29. listopad 2022 12:37

Železniční trať u Jívové na Olomoucku obsadili v pondělí hasiči, zdravotníci, policisté a studenti medicíny. Absolvovali tam zásah u simulované srážky dvou vlaků. Téma částečně vycházelo z reálné události, která se odehrála loni v červenci u Němčic nad Hanou na Prostějovsku.

Záchranné práce odstartovaly podle scénáře po náhlášení železniční nehody. Podílely se na nich záchranné složky všeho druhu: profesionální i dobrovolní hasiči, záchranáři, zdravotníci i policisté.

Jako první ke sraženým vlakům dorazili dobrovolní hasiči. Dveře vagónů byly zablokované, a tak si přinesli žebříčky. Kladivy vytloukli okna a začali skrze ně vytahovat zraněné. „Jde o prvotní průzkum. Tam se zjišťuje, co se stalo, počet zraněných... Velitel zásahu se spojí se strojvedoucím, s vlakvedoucím a samozřejmě spolu od začátku komunikují,“ vysvětluje Lucie Balážová, mluvčí olomouckých profesionálních hasičů.

Záchranáři si pro cvičení vytipovali drážní tunel v kopcích nedaleko Jívové. Vyzkoušet si tu tak mohli pro záchranu ty nejtěžší možné podmínky. „Je to logisticky velmi náročné, navíc tu není ani mobilní signál. Můžeme si vyzkoušet veškeré náležitosti. Rozdělení sil a prostředků, oddělená stanoviště záchranné služby, složité parkování,“ popisoval hodnotitel cvičení Vlastimil Wilder.

Cvičení trvalo něco málo přes dvě hodiny. Celkem se ho zúčastnila stovka záchranářů a 30 figurantů.

Jak probíhalo od začátku až do konce, se dozvíte, když si pustíte kompletní reportáž (viz výše) Lenky Kratochvílové.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio