Sinolog Filip Jirouš: Čína proměnila muslimskou provincii v digitální totalitu

14. říjen 2018

Nikoho asi nepřekvapí, že čínská komunistická strana nemá v oblibě náboženství. Zprávy, které se ale začaly objevovat v poslední době o dění v provincii Sin-ťiang, přesahují běžné představy o represích autoritářského státu. Ujgurští muslimové, kteří zde žijí, čelí totální kontrole skrze nejmodernější technologie a statisíce jich mizí v převýchovných táborech.

Kdo jsou vlastně ujgurští muslimové a jak se liší přístup Číny k nim a k ostatním náboženským menšinám vysvětluje ve studiu sinolog a člen projektu Sinopsis Filip Jirouš. „Administrativně byl Sin-ťiang přiřazen k plénu čínských provincií až v 19. století. Jedná se tedy o nejnovější území Číny, ačkoli Čína samozřejmě prohlašuje, že Sin-ťiang byl součástí čínského státu vždycky,“ vysvětluje Jirouš. To je ovšem také jeden z důvodů, proč Čína zaměřuje na tuto oblast zvláštní pozornost. Důvodem není jen kulturně, etnicky a nábožensky odlišné obyvatelstvo, ale také snaha Ujgurů zvýšit míru své autonomie na čínské vládě. Mezi Ujgury se objevovaly i separatistické tendence.

Filip Jirouš

„Otázka náboženství tu má spíš politický charakter. Náboženství slouží jako způsob, jak se odlišit od čínských normalizačních snah. Přihlášení se ke globálnímu islámu umožňuje podporu od různých islámských organizací, včetně bohužel teroristických organizací jako je Islámský stát,“ říká Filip Jirouš. V Sin-ťiangu se tak objevily separatistické teroristické útoky s islamistickým podtextem, které Čína hojně využívá k ospravedlnění svých totalitních praktik.

Jak se liší politika Číny vůči muslimským Ujgurům od té vůči tibetským buddhistům, křesťanům nebo hnutí Falun Gong? A jak znějí výpovědi lidí, kteří zažili čínskou totalitu na vlastní kůži? Poslouchejte celý pořad Hergot!

autoři: Dominik Čejka , Jakub Ort , Petr Wagner
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.