Šípkový sirup

Za receptem Apetýtu se vydáme do Bořetic u Hustopečí, tam přímo u kostela najdete designový kontejner na dvorku bořetické fary. A to i s posezením pod jabloní.

Tuhle útulnou kavárnu Dvorek buduje už čtvrtým rokem Veronika Morávková. Místní rodačka a vystudovaná ekonomka měla odvahu a chuť z bývalého rumiště plného hlíny a nepořádku vyčarovat oázu nejen pro kavárenské nadšence. A ta nás dnes naučí poctivý šípkový sirup.

Na množství 1,5 l sirupu si připravte:

  • 1 kg čerstvých šípků
  • 1 kg cukru krystalu
  • 2 citrony
  • 1 lžičku kyseliny citronové
  • 2 l vody

Postup:

  1. Šípky očistěte, zpracujte na hrubou hmotu a zalijte litrem vroucí vody.
  2. Promíchejte a přiveďte k varu.
  3. Poté odstavte z plotny a nechte 12 hodin luhovat.
  4. Následně šípkovou směs zalijte půllitrem vroucí vody.
  5. Poté se musí zamíchat, přecedit přes jemné plátno a zchladit na pokojovou teplotu.
  6. Mezitím, co přecezená směs chladne, si svaříme půl litru vody s cukrem a také necháme zchladnout.
  7. Do šípkové směsi přidáme šťávu ze dvou citronů a kyselinu citronovou, následně smícháme šípky s cukrovým rozvarem.
  8. Sterilizujte 20 minut na 70 °C.

Sirup můžete použít nejen do vody nebo čaje, ale je výborný i jako ozdoba na dezerty. Další inspiraci na gastro-výlety po krásné jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.