Šíření střevní infekce v Evropě způsobilo i pokles prodeje české zeleniny

8. červen 2011

V Česku výrazně klesl odbyt tuzemské zeleniny. Naše pěstitele poškodilo, stejně jako jejich kolegy v dalších evropských státech, šíření nebezpečné střevní infekce, která způsobuje krvácivý průjem. Bakterie připravila v Německu o život už přes 20 lidí. Zdroj onemocnění se dosud nepodařilo vypátrat. V podezření, která se později neprokázala, byly salátové okurky ze Španělska, restaurace v Lübecku nebo zeleninové klíčky z Dolního Saska.

Spotřeba a ceny u některých druhů výpěstků našich producentů se snížily až o polovinu. Podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslava Zemana naši zemědělci k dnešku vyčíslili ztráty na jeden milion eur. "My bychom byli rádi, kdyby už někdo konečně určil příčinu nákazy, a aby se prodej zeleniny dostal do normálu. Největší propad odbytu, a to až o polovinu, je u okurek, rajčat a salátu. U ostatních druhů zeleniny se snížení prodeje pohybuje okolo 20 procent. Dolů šly i výkupní ceny, takže ten propad se násobí. Celý sortiment se v současné době sklízí z českých polí a o to víc nás to trápí," dodal Zeman.

Farmáři poškození panikou kolem nákazy zeleniny bakterií EHEC dostanou pomoc z pokladny Evropské unie. Dohodli se na tom včera na mimořádné schůzce v Lucemburku ministři zemědělství zemí Sedmadvacítky. Zatím ale není jasné, s jak vysokým odškodným by mohli pěstitelé počítat, ani kterých konkrétně se bude pomoc týkat. Definitivně jasno o kompenzacích by mohlo být zřejmě v průběhu příštího týdne. Náměstek českého ministra zemědělství Juraj Chmiel uvedl, že na tyto finanční prostředky by měli dosáhnout i čeští producenti.

autor: sra
Spustit audio