Síť cyklostezek v Olomouci rozšířil kilometr dlouhý úsek. Vede podél silnice ve Chválkovické ulici

16. září 2022 07:45

V olomoucké městské části Chválkovice začala fungovat nová cyklostezka. Má délku zhruba jeden kilometr a vede podél části tamní frekventované silnice. Rušnému provozu se ale cyklisté v ulici úplně nevyhnou.

„Tuším, že podle posledního sčítání tudy projede zhruba 13 tisíc vozidel za jeden den. To znamená, že je to pro cyklisty velmi nebezpečný úsek,“ říká o Chválkovické ulici v Olomouci koordinátorka olomouckého dopravního centra Semafor Kateřina Nastoupilová.

Cyklisté se teď rušnému provozu mohou vyhnout, v ulici je nová zhruba kilometr dlouhá cyklostezka. Její několikaměsíční výstavba nebyla bez komplikací. „Byl problém u těch nemovitostí, kde jsou vjezdy do jednotlivých objektů. Vypracovanou projektovou dokumentaci jsme proto v některých místech museli tzv. ohnout, protože by do těch nemovitostí nebyl přístup úplně ideální. Vždycky jsme vyšli vstříc místním, co zde bydlím,“ popisuje Martin Kubín, projektový manažer stavební firmy.

„Podle posledního sčítání tudy projede zhruba 13 tisíc vozidel za jeden den.“
Kateřina Nastoupilová, koordinátorka olomouckého dopravního centra Semafor

Nová stezka doplňuje trasu, která cyklisty navede přes Černovírský les na cyklostezku do Šternberka, ale také přes ulici Kubátova do Samotišek. V tomto směru má ještě u nové cyklostezky vzniknout přechod přes frekventovanou Chválkovickou.

Kde se cyklisté i přes novou stezku autům nevyhnou? A jaké jsou další plány s cyklostezkou? Poslechněte si kompletní reportáž Barbory Sonnkové.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio