Síť nabíjecích stanic pro elektrokola v Jeseníkách se rozšiřuje. Více než 50 stanic je nově i na různé typy baterií

4. srpen 2021 09:35

Cyklisté na elektrokolech už si nemusí při výletech do Jeseníků brát s sebou nabíječku. Na horách je více než padesát nabíjecích stanic. Aktuálně instalovali technici více než desítku nových stanic na dalších atraktivních místech. Podle vedení sdružení cestovního ruchu Jeseníky jsou univerzálnější a mají modernější software.

Jednu z nových stanic instaluje právě servisní technik Adam Špůr u penzionu na Ramzovském sedle. Stejně jako všechny ostatní, i tuto mohou zájemci využít bezplatně. „Tahle univerzální nabíječka je schopná nabíjet až osm elektrokol najednou,” říká Špůr.

Vedle Ramzovského sedla přibyly stanice na další desítce míst. Například v Žulové, Javorníku, Vrbně pod Pradědem, Rapotíně nebo Zlatých Horách. Při výběru přihlédl ředitel Sdružení cestovního ruchu Jeseník Tomáš Rak k tomu, aby bylo z pohledu dojezdu pokryté celé pohoří. Nová stanice už je podle Adama Špůra na svém místě. Zbývají už jen doladit detaily. „Pak už stačí jenom přihlásit stanici do našeho cloudového řešení, aby byla možná vzdálená kontrola a ovládání,” vysvětluje.

Službu ocení především provozovatelé stanic. „Provozovatelé si mohou nastavit plánovač podle kalendáře nebo podle provozních hodin, aby stanice byla takřka automatická a oni se o ni nemuseli dá se říct vůbec starat,” popisuje Špůr. Technika sleduje při práci i majitel penzionu na Ramzovském sedle Leoš Haltmar. Cyklistů na kolech s pohonem podle něj extrémně přibylo. Prohánějí se na nich senioři, lidé ve středním věku ale i teenageři. „Je to pro nás rozšíření možností nabídky služeb pro turisty,” chválí si Haltmar.

Modernizaci čeká i čtyřicítka stanic, které Sdružení cestovního ruchu Jeseníky nechalo instalovat napříč pohořím už loni. Přesný přehled všech nabíjecích stanic najdou lidé na webových stránkách mapy.cz.

autor: Andrea Švubová
Spustit audio

Související