Sjezdovky v Jeseníkách se připravují na sezónu. Sněžná děla chrlí sníh ve většině skiareálů

3. prosinec 2019

Téměř všichni provozovatelé skicenter v Jeseníkách se s příchodem mrazů pustili do výroby technického sněhu. Ve výhodě jsou areály ve vyšších nadmořských výškách. V nižších lokalitách zatím pracovníci středisek stihli sněžná děla většinou jen otestovat.

Na Ramzovském sedle na sjezdovce Reinfrieda Neubauera chrlí kanóny technický sníh už od víkendu. Nezastavily se zatím ani přes den, i když jsou teploty na hranici. „Teploty jsou hraniční, ale vlhkost je dobrá,“ říká provozovatel sjezdovky.

Provozovatelům skiareálů v Jeseníkách začalo jedno z nejnáročnějších období. Zasněžit sjezdovky totiž není vůbec snadné. Reinfried Neubauer se od víkendu ještě pořádně nevyspal. „Stěhujeme ta děla jak kočka koťata,“ dodává.

O kilometr dál, v Ostružné, je u sjezdovky naprostý klid. Sněhové tyče se už zastavily. „Ideálně kdyby bylo minus jedna a půl, ale teď je teplota vyšší,“ říká majitel zdejšího areálu Petr Jonáš. Na rozdíl od Ramzovského sedla, kde už mají v horních částech skoro půl metru, leží na svahu v Ostružné spíš jen poprašek. „Máme málo vody. Musíme hospodařit s tím, co máme,“ krčí rameny Jonáš.

V Jeseníkách začali zasněžovat sjezdovky

Vzhledem k tomu, že sněhové tyče jsou přes den mimo provoz, má Petr Jonáš se svými zaměstnanci dost času na to, aby poskládal třeba dětský vlek. Všichni tady věří, že o vánočních svátcích už vlek pojede. Některá skicentra možná už budou v provozu dříve.

autor: aja
Spustit audio