Skiareálům hrozí, že budou muset platit za vodu na výrobu technického sněhu. Zatím mají výjimku

21. leden 2018

Lyžařská střediska v Jeseníkách, zejména ta v nižších partiích, se v posledních letech spoléhají výhradně na technický sníh. Pro jeho výrobu ale potřebují odebírat povrchovou vodu. A právě tu má v plánu ministerstvo zemědělství zdanit prostřednictvím připravované novely vodního zákona. Vyšší náklady by se promítly i do cen skipasů.

Výroba umělého sněhu se prodražuje. Letošní podmínky pro zasněžování nebyly podle majitele areálu v Branné Rostislava Procházku vůbec příznivé. „Zvlášť ten začátek byl katastrofa,“ říká. Ředitel střediska v Koutech nad Desnou Petr Marek se připojuje, i pro něj je voda pro umělé zasněžování klíčová: „Museli jsme se smířit s tím, že náklady na výrobu umělého sněhu jsou teď daleko vyšší. Jsou tam samozřejmě i další náklady. Pořídili jsme nová děla a zasněžovací věž.“

Záměr zdanit vodu, kterou skiareály čerpají do sněžných kanonů, ale ministerstvo zemědělství obhajuje. „Podle zákona musí za odběr povrchové vody platit každý, kdo obere víc než 6 tisíc kubíků vody ročně. Jedinou výjimkou jsou v současnosti právě odběry na výrobu umělého sněhu,“ doplnil zástupce tiskového oddělení Vojtěch Bílý. Teď se podle něj připravuje novela vodního zákona. Řešit má zejména problematiku sucha.

Pokud by ale přinesla lyžařským areálům povinnost platit za vodu, pocítili by to v konečném důsledku hlavně lyžaři. „Někde se to promítnout musí. Pokud nám budou kladeny překážky, tak my to posouváme dál a v podstatě na tom tratí klient,“ zdůrazňuje majitel areálu Miroslav v Lipové Lázních Miloš Hladký. „Je to naprostý nesmysl. To zas chce někdo z lidí vytahovat peníze. Logicky je lepší, když je ta voda v terénu, než když se odplaví,“ dodává.

Kritiku neskrývá ani jeho kolega, podnikatel Petr Jonáš z Ostružné: „Doufám, že zvítězí zdravý rozum. Nevidím důvod, proč by to mělo být zdaněné, protože ta voda se vrací, navíc zvedá spodní vody, neodteče do potoka. Byla by to hrůza, zvýšily by se ceny skipasů.“

Návrh novely vodního zákona chce ministerstvo už na podzim předložit vládě. Zatím ale podle Vojtěcha Bílého není jasné, zda budou platby za odběry povrchové vody pro umělé zasněžování jeho součástí. „Změnu, pokud jde o platby za odběr vody pro výrobu umělého sněhu, jsme dosud neřešili. Nejdříve chceme zjistit, o jaké množství odebrané povrchové vody se jedná nebo zda dochází při výrobě sněhu k jejímu znečištění,“ uzavírá Bílý.

autor: aja
Spustit audio