Skládka v Hranicích je na hraně své kapacity, v plánu je proto její rozšíření. Nejlépe do konce roku

22. srpen 2022 13:10

Městská skládka na Jelením kopci v Hranicích se rozšíří. Společnost Ekoltes, která ve městě zajišťuje technické služby, už na to získala stavební povolení. Pokud by desítky let fungující skládku nerozšířila, musely by Hranice odpad vyvážet do jiných měst nebo do spalovny. Takové řešení by vše výrazně prodražilo.

Odpad se na Jelení kopec sváží už od 60. let minulého století, kdy skládka měla kapacitu úložného materiálu 103 tisíc krychlových metrů. Teď aktuálně je potřeba ji až čtyřnásobně navýšit, informoval Jakub Horák, ředitel městské společnosti Ekoltes, která skládku provozuje.

„Na zahájení docela spěcháme, nemáme kde skládkovat. Doufám, že ta skládka by mohla vydržet řekněme 20, 25 let a více. Ale to všechno se bude odvíjet od technologií a investic, které půjdou v následujících 10 letech do odpadové hospodářství. A to nejenom v kraji, ale celkově v celé republice, případně v unii a ve světě,“ uvádí Horák.

„Na to zahájení docela spěcháme, nemáme kde skládkovat.“ 
Jakub Horák, ředitel městské společnosti Ekoltes

Na rozšíření skládky má už Ekoltes platné stavební povolení a připravuje výběrové řízení na zhotovitele. „My bychom tu stavbu rádi stihli do zimy. Je to stavba zemní, takže to budou nějaké drenáže, odplynění, takže je to taková pro někoho možná těžko představitelná stavba. Nicméně věříme tomu, že během dvou až tří měsíců bychom to mohli realizovat,“ dodává Horák.

Skládka v Hranicích na Přerovsku

Společnost si kvůli rozšíření skládky musela vzít úvěr, za který ručí město Hranice. Schválili to zastupitelé. „Celkové náklady se musí vlézt do 30 milionů. Bohužel na budování skládek žádné dotace nejsou, takže jedeme z vlastních zdrojů a z příspěvku města,“ uzavírá ředitel městské společnosti Ekoltes.

Na Jelení kopec se odpad sváží nejen z Hranic a místních částí, ale i z dalších dvaceti okolních obcí. Jen loni ho tady podle statistik Ekoltesu uložili 12 tisíc tun.

Spustit audio