Sklípkan jako domácí mazlíček? Překvapí vás, jak je nenáročný

15. únor 2022

Milovníci těchto chlupatých a na pavoučí říši úctyhodně velkých tvorů říkají, že chov není až tak náročný, nicméně je nutné respektovat několik pravidel.

Zaprvé není podle Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy (CITES II) možné jen tak si sklípkana do republiky přivézt. Začátečník by si měl sklípkana pořídit na nějaké renomované burze nebo přímo od chovatele. Na webu je kontaktů celá řada.

Pak je nutné pořídit sklípkanovi odpovídající bydliště – terárium a jeho velikost se bude odvíjet od velikosti pavouka. Dno terária vysypeme rašelinou a nezapomeneme na úkryt – může to být skořápka kokosového ořechu nebo korková kůra. Ta má výhodu, že neplesniví. Stromoví pavouci ocení v teráriu rostlinu, ale musí tomu také odpovídat výška terária. Někteří pavouci rostliny ničí, pak je řešením rostlina umělá.

Sklípkani jsou nenároční mazlíčci

Potravou je hlavně hmyz – cvrčci, švábi, ale větší jedinci si pochutnají i na myších holátkách nebo myších. Jednoduché pravidlo co do množství potravy je, že pavouk zkonzumuje tak velké množství, jak je sám velký. A velmi důležité je, aby měl pavouk stále čistou vodu – stačí na to třeba podmiska od květináče.

Spustit audio