Školačka z Plumlova v patnácti letech vydala vlastní knihu. Hlavní hrdinka je jejím opakem

27. prosinec 2015

Lenka Haliřová chodí do deváté třídy základní školy v Plumlově. Už má ale vlastní knihu. Jmenuje se Síla osudu a při jejím psaní se inspirovala oblíbenými seriálovými postavami.

Hlavní hrdinka je podle Lenky jejím přesným opakem. Psát začala už dříve na internetový blog.

„Ta kniha pojednává o náctileté dívce, která musí projít nepěknou životní událostí. Její rodiče se pohádali a ona se musí naučit žít jakoby na vlastní pěst. Ona je můj pravý opak, takže jsem se snažila udělat si svůj život takto v knize,“ popisuje Lenka Haliřová.

Psát příběhy začala nejprve na internetový blog. Když kladných ohlasů přibývalo, rozhodla se vydat knihu: „Už od začátku jsem snila, že bych někdy knihu napsala, ale nikdy jsem to nebrala vážně. Když mi chodily zprávy, že ten příběh je opravdu dobrý, tak jsem si našla nakladatelství, zkusila jsem jim to poslat, aby mi napsali svůj názor. Nakonec mi napsali, že to rovnou klidně vydají.“

Práce na knize jí zabrala hodně času. „Je pravda, že jsem Leničku vůbec neviděla. Celé dny trávila zavřená v pokojíčku. Až se mi to kolikrát nelíbilo, že s námi vůbec nebydlí. Celé dětství strávila v knihách,“ říká Lenčina maminka Bronislava Ševčíková.

Hned ale dodává, že je na svou dceru pyšná a doufá, že v psaní bude pokračovat. Lenka při psaní využila také pomoci své učitelky českého jazyka, Martiny Švédové.

„Snažila jsem se o takové ty zásadní korektury. Myslím si, že se jí ta kniha moc podařila a že je takovým skvělým odrazovým můstkem k další kariéře, do dalšího studia, protože chce studovat žurnalistiku,“ popisuje učitelka.

Lenka Haliřová už dnes plánuje další knihu, prý ale rozhodně nebude pokračováním té současné. Druhé díly totiž podle jejích vlastních slov nikdy nejsou tak dobré.

autor: tas
Spustit audio