Školní jídelny v Olomouckém kraji zdražují obědy. Důvodem je růst cen potravin a energií

27. červen 2022 10:00

Zdražování potravin a energií má negativní dopad i na rozpočty školních jídelen. Některé kvůli tomu zvýšily ceny obědů už v uplynulých týdnech a měsících. Další navýšení chystají od září. Podle vedení jídelen by bez toho kuchařky nebyly schopné udržet kvalitu školní stravy.

V jídelně na základní škole Heyrovského začíná dopolední vydávání obědů. Dnes žáci dostanou sladké jídlo. „Uvařili jsme mašličky s mákem, cukrem a máslem a gulášovou polévku,“ ukazuje jedna z kuchařek.

Škola naposledy obědy zdražovala v lednu, celé pololetí se tak snažila cenu udržet. Teď už ale podle vedoucí školní jídelny Evy Frankové budou muset kvůli současné situaci ceny přepočítat. „Navyšují se ceny masa, zeleniny, ovoce i mléčných výrobků. Snažím se od dodavatelů zjišťovat a zajišťovat nejnižší ceny, ale ani tak už to není možné. Například sýr jsem měla v lednu za 104,90 nyní je za 134,90 korun,“ uvedla Franková.

Od září tak počítá s tím, že ceny obědů pravděpodobně vzrostou o tři koruny.

Prostějovská základní škola Dr. Horáka zdražila obědy už na začátku května. Podle ředitelky Petry Rubáčové ted´platí strávníci za jedno jídlo o zhruba pět korun více. „Zatím je to první zdražení od doby, kdy ceny potravin takto vylétly nahoru. Vím, že se to spoustě lidem nelíbilo, ale bohužel jsme na to museli nějakým způsobem zareagovat. Pokud jsme chtěli udržet nějakou kvalitu a pestrost, tak jsme zdražit museli,“ přiblížila ředitelka.

 Vedoucí jídelen a ředitelé se ale shodují, že zatím nezaznamenali významný nárůst žádostí o obědy pro děti zdarma, které poskytují některé neziskové organizace nebo Olomoucký kraj. Podle Petra Pospíšila, vedoucího jídelny při Gymnáziu Hejčín v Olomouci, se zatím nezměnilo ani chování strávníků. „Primárně ještě ne, protože máme před sebou prázdniny a myslím si, že to každý teď vypouští. Myslím, že se to změní až rodičům budou od Nového roku chodit první účty za plyn a elektřinu. Teď to ještě hmatatelné není, ale vím, že to přijde,“ uvedl Pospíšil.

Upozorňuje také, že ještě více než žáci a jejich rodiče zdražení ve školních jídelnách pocítí takzvaní cizí strávníci. Těm se mnohde jedno jídlo prodraží o zhruba deset korun.

Spustit audio