Školy z míst se zhoršenou kvalitou ovzduší budou moct žádat o dotace na ozdravné pobyty

30. srpen 2017

Se smogem a špatným ovzduším se potýká řada měst a obcí v Olomouckém kraji. Patří ně například i Přerov. Místní rodiče proto své děti co nejčastěji posílají do přírody, třeba na školní ozdravné pobyty. Ne všichni si je ale můžou dovolit. Pomoct by mohla nově vyhlášená dotace ministerstva životního prostředí.

„Loni dceři sedla nemoc na průdušky, takže asi i na ní se to podepsalo,“ říká Alena Bendová. Její dcera měla problémy s kašlem v době, kdy se Přerov potýkal s překračováním prachových limitů. Na smog, hlavně během zimních měsíců, si stěžuje i paní Jitka Zapadlová: „Ovzduší tady není zdaleka ideální, a to nejen v Přerově. My konkrétně bydlíme v části Vinary. Jsou tam rodinné domky, kde lidé topí různě. Vítáme jakoukoliv možnost, kdy děti mohou odjet do přírody, do hor, nadýchat se čerstvého vzduchu.“

Syn paní Zapadlové byl na škole v přírodě už dvakrát. Základní škola Jana Amose Komenského, kam chlapec chodí, se do nejnovější výzvy fondu životního prostředí určitě zapojí, jak potvrzuje ředitelka Věra Václavíčková. „Vždy je to o financích. Pro rodiče, případně i pro školu je to finančně náročné. Tuto podporu uvítají zejména rodiče, kteří mají více dětí a nemají až tak vysoké výdělky,“ dodává.

Výzva se týká Olomouce, Přerova i dalších měst v kraji

Školy můžou na ozdravné pobyty získat až 400 tisíc korun. V Olomouckém kraji se výzva týká například Prostějova, Šumperka nebo Olomouce. Nejvíc ji ale přivítají právě v Přerově, který se se smogem potýká dlouhodobě.

„Přerov patří k městům se zhoršenou kvalitou životního prostředí. Citelně nám tady chybí dálnice, máme problém s výfukovými zplodinami a polétavým prachem. V minulém roce jsme museli obyvatele několikrát upozornit na vysoké koncentrace polétavého prachu,“ doplňuje mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Žádosti o dotace na ozdravné pobyty začne ministerstvo životního prostředí přijímat příští pondělí. Hlásit se můžou i mateřské školy nebo takzvané dětské skupiny.

Spustit audio