Skončila několikaměsíční rekonstrukce sběrného dvora v Olomouci-Neředíně

1. listopad 2011

V Olomouci-Neředíně ode dneška opět funguje sběrný dvůr. Během posledního zhruba půl roku prošel modernizací. Nepotřebný nábytek, bioodpad, staré barvy, oleje či vysloužilé elektrospotřebiče mohou lidé zdarma ukládat nově přímo do velkoobjemových kontejnerů. Přeměna zařízení si vyžádala přes deset milionů korun, z toho zhruba šest milionů činila dotace.

Olomoučané ročně vyprodukují zhruba 17 tisíc tun komunálního odpadu, z toho asi tři a půl tuny končí ve sběrných dvorech. Ty jsou v hanácké metropoli tři, kromě neředínského i v Hodolanech a ve Chválkovicích, který slouží podnikatelům. Pro odpadové hospodářství města jsou důležité, uvedl náměstek primátora Jan Holpuch. "Když se podíváte na to, kolik se ve městě vyprodukuje komunálního odpadu a kolik se ho vybere v těchto sběrových dvorech, zjistíte, že je to více než 20 procent z celkového objemu smetí, které by jinak pravděpodobně skončila na skládkách za městem, někde v příkopech. Jde tedy o významný příspěvek k čistotě krajské metropole a jejího okolí," prohlásil Holpuch.

Olomoucký magistrát dává ročně na sběr a odvoz komunálního odpadu přes 70 milionů korun. Z toho asi dvě třetiny vybere na poplatcích, zbytek musí investovat z vlastního rozpočtu.

Blanka Mazalová

autor: sra
Spustit audio