Slatinice opravují vodovodní potrubí a přípojky. Chtějí mimo jiné zabránit nelegálním odběrům vody

28. březen 2018

Po roce a čtvrt provozování vodovodu už Slatinice na Olomoucku vydělaly na první opravy potrubí. Správu řadu převzaly začátkem loňského roku, když vypršela smlouva soukromé firmě. Vodoměry obec nově umístí do šachet na veřejných pozemcích. Chce se tak zabránit odběrům vody na černo.

„Co já si pamatuju, tak to měla léta letoucí obec, pak se to předalo této firmě, voda se podražila, teď je to zase zpátky. Nevidím žádné problémy, naopak jsem to přivítal,“ myslí si pan Zdeněk. Obec podle něj správu vodovodu zvládá bez větších problémů. Podobně to vidí i paní Jana: „Sem tam je nějaká porucha, tak to lidi nahlásí, na chvíli je zastavená voda, ale mi to nijak zvlášť nepociťujeme.“

Za rok a čtvrt Slatinice na provozu vodovodní sítě vydělaly 2 miliony korun. A do potrubí je hned investují zpátky. Oprava začne každým dnem v Nádraží ulici. „Tady ta část je úplně nejhorší, tady není ani azbestocement, tady je pozink, což je úplně největší zlo, co v té zemi může být. Nám tady může co deset metrů crčet voda, když to přeženu,“ ukazuje lidovecký starosta Ondřej Mikmek.

Opravovat se bude i v dalších ulicích. Vedení obce plánuje vyměnit přes dva kilometry řadu, což je přibližně třetina vesnice. „Ten rozdíl je markantní. Původně jsme měli 350 tisíc korun od té firmy, která tady ty vodovody a kanalizace provozovala. Dnes je to nájemné 2 miliony korun, to už je takový rozdíl, že jsme schopni ten úvěr bez problému splácet,“ dodává Mikmek.

Vodoměry na obecních pozemcích

Obec nebude měnit jen potrubí, ale i přípojky. Nové vodoměry už lidé nebudou mít přímo doma. „Většina přípojek a většina vodoměrů je ve sklepech. Z těch sklepů to vytáhneme a budou samostatné vodoměrné šachty na obecním, veřejně přístupném pozemku, pojízdné autem do 2,5 tuny. Vydrží i -37 stupňů,“ vysvětluje starosta. Chce mimo jiné vyřešit problém s černými odběry vody.

„Pracovník se kdykoliv dostane k vodoměru, případně k uzávěru, když se něco stane. Protože nemůžeme všem vstupovat do sklepů, nevíme, jak je to napojení v domech řešeno, jsme radši, že bude vodoměr v co nejkratší vzdálenosti od toho řadu, aby ta voda, která se odebírá, byla naměřena,“ doplňuje.

Celkem letos vesnice do vodovodu investuje přibližně 25 milionů korun. Opravy chce stihnout do hodů, které slaví v srpnu.

autor: mot
Spustit audio