Slovenské národní povstání nebylo úspěšné, ale bylo první významnou ozbrojenou revoltou proti nacistickému režimu v Evropě

20. prosinec 2023

Slovenské národní povstání bylo významným ozbrojeným odporem proti nacistické okupaci na Slovensku během druhé světové války. Začalo 29. srpna 1944 a trvalo do 28. října téhož roku.

Povstání, které organizovali slovenští komunisté, socialisté a národní demokraté ve spojení se sovětskými vojáky a partyzány, mělo za cíl zbavit Slovensko nacistického režimu. Z centra v Banské Bystrici se povstání rychle rozšířilo do přilehlých regionů, a vedlo k velkým ztrátám nacistických vojsk.

Navzdory protiútokům, které Němci organizovali, se povstalcům po určitou dobu dařilo vést mnoho úspěšných bojů a kontrolovat mnoho oblastí. Němci byli přesto schopni povstání potlačit, což vedlo k obrovským ztrátám na životech povstalců i civilistů. Celkově přišlo během Slovenského národního povstání o život až 30 000 lidí, včetně mnoha německých vojáků a důstojníků.

Povstání nakonec nebylo úspěšné. Bojovníci museli ustoupit do hor a přejít na partyzánský způsob odporu. Slovenské národní povstání však bylo první významnou ozbrojenou revoltou proti nacistickému režimu v Evropě a mělo pozitivní vliv na slovenské národní uvědomění.

Spustit audio