Slovní hodnocení místo známek. Nový trend dorazil i do základní školy v Droždíně

Žáci a studenti včera dostali pololetní vysvědčení. Na základní škole v Droždíně u Olomouce mají vysvědčení bez známek. Místo nich učitelé píšou slovní hodnocení formou dopisu.

Velký den mají za sebou všichni prvňáci, dostali svá první vysvědčení. Ti ze základní školy v Droždíně na něm ale mají slovní pochvaly. „Pro mě jako pro rodiče je to fajn. Vím přesně, co mému dítěti jde, co mu nejde, v čem je dobré,“ oceňuje paní Jitka, maminka Matěje, který má z prvního vysvědčení radost.

Způsob hodnocení si volí každá škola sama. Ta droždínská nahrazuje známky jen v první a druhé třídě. „Na vysvědčení jsou jednotlivé předměty. Když ho otočíme, vidíme slovní hodnocení formou dopisu. Na začátku je pár úvodních vět. Děti jsou na to zvyklé, protože dostávají od paní učitelek měsíční hodnocení,“ vysvětluje učitelka Hana Vaverková.

Podle psychologa Petra Hrocha je ideální kombinace obou přístupů, tedy známek i slov. „Klasická známka tady má co dělat. Slovní hodnocení vnímám jako součást trendu, který čím dál více zasahuje do společnosti v přístupu k dětem,“ říká psycholog Petr Hroch.

Většina olomouckých žáků má nicméně na vysvědčení pořád klasické známky.

Spustit audio