Smažené meruňky ve vinném těstíčku Markéty Kostkové se rozplývají jako mechuřinky

V Pochoutkovém roce na sladko jsme se vydali za dalším receptem do Neratovic k Markétě Kostkové, která nás naučila recept své babičky Vlasty. Na másle usmažila meruňky ve vinném těstíčku. Je to rychlé a velmi dobré. Krásně se snoubí vláčné těstíčko s nakyslou meruňkou, která se rozvine smažením. Musíte to zkusit.

Smažené meruňky

Ingredience:

500 g čerstvých zralých meruněk

60 g moučkového cukru

75 ml mléka

50 ml suchého bílého vína

1 vejce

80 g hladké mouky

1 špetka soli

250 g másla na smažení

Postup:

Nejdříve spaříme horkou vodou celé meruňky. Stačí přelít horkou vodou z varné konvice. Ihned po prolití horkou vodou je zchladíme pod tekoucí studenou vodou. Díky tomu půjdou meruňky lépe oloupat. Z každé z nich tedy nožem sloupneme tenkou blanku. Odpeckujeme.

Meruňky rozpůlíme, zasypeme moučkovým cukrem a prohodíme, aby se cukr na ně pěkně nabalil.

Pak si připravíme vinné těstíčko. Do misky nalijeme mléko, přilijeme víno a přidáme 1 žloutek. Směs metličkou prošleháme. Pak přisypeme hladkou mouku a špetku soli. Znovu vyšleháme. Nakonec si ušleháme z 1 bílku pevný sníh, který do těstíčka zlehka vmícháme.

V těstíčku obalujeme každou meruňku zvlášť a smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného másla na pánvi. Smažíme z obou stran dozlatova. Po usmažení necháme okapat na savém papíru.

Podáváme teplé s vanilkovou zmrzlinou nebo čerstvou šlehačkou.

Patrik Rozehnal a Markéta Kostková

Markéta Kostková

Přivítala nás v kuchyni, kde vařívala její babička Vlasta, která ji vychovala. Recept na smažené meruňky má po ní. Babička je dělávala, už když byla vnoučata malá. Do soutěže Markétu Kostkovou popostrčila její teta.

Bylo to příjemné odpoledne. Během natáčení štěkal i pes na zahradě a my si dopřávali obložené chlebíčky.