Smrt po několika miligramech

24. červen 2019

Příběhy o úhynech chráněných druhů ptáků následkem otrav či nezákonného lovu vznikly na motivy skutečných případů, které se udály na různých místech České republiky v rozmezí let 2012-2016.

Helena a Olda jsou manželé, kteří rádi chodí přírodou a pozorují zvířata. I když už jsou oba v důchodu, neztratili zájem o to, co je dřív zaměstnávalo či bavilo. Bývalá zvěrolékařka nadále vypomáhá v ordinaci, její muž vášnivě rád fotografuje. Amatérské snímky zvířat vystavuje mj. i v čekárně Helenina zaměstnavatele.

Kvůli fotografiím luňáka červeného se spolu i nyní toulají lesem. Cesta k hnízdu vzácného dravce je dlouhá. Manželé spolu začnou hovořit o trávení ptáků a o tom, jak tomu zamezit.

Pětidílná série Smrt po několika miligramech se opírá o motivy ze skutečných případů z Vyhnanic u Bechyně, Dubného, Horšova na Domažlicku, Radešína na Litoměřicku a z okolí Nového Bydžova. Fiktivní příběh napsala Kateřina Malečová Suková.

V režii Lukáše Kopeckého účinkují Aranka Lapešová (Helena), Jaroslav Kuneš (Olda) a Taťána Janevová (vypravěčka). Dramaturgie Hana Hložková, zvukový mistr Lukáš Dolejší.

autor: Hana Hložková
Spustit audio