Šneci i vikingský punč. Vánoční trhy v Olomouci nabízí neobvyklé adventní dobroty

Tradice adventních trhů, které se konají čtyři týdny před Vánocemi, spadá až na přelom 13. a 14. století do Rakouska a Německa, odkud se rozšířily do celého světa. Jedny z nejpopulárnějších českých trhů najdete v Olomouci, kde nabízejí i jednu nezvyklou pochoutku.

Konání trhů je doložené ve Vídni už v roce 1294. Středověké trhy ale měly oproti těm současným zcela jiný účel. Původně se na nich lidé dostatečně zásobili na zimu potravinami, teplými oděvy a vším, co bylo pro přežití nezbytné.

Dnes v historických centrech měst ožívají tradiční řemesla a stánky s vánočními ozdobami, dárky, punči, svařeným vínem nebo gastronomickými specialitami. Návštěvníci namísto nákupů chodí na trhy za zábavou a setkáním s přáteli. Největší a nejvěhlasnější tuzemské vánoční trhy se konají v Praze, ale ani v ostatních městech nezůstávají pozadu.

Olomoucké trhy

Věhlas získaly i vánoční trhy v Olomouci, které se postupem času staly lákadlem nejen pro Olomoučany samotné, ale i přespolní. Mohou za to vyhlášené punče a specifická atmosféra spojená s historickým centrem a bohatým kulturním programem.

Ani v Olomouci nechybí tradiční řemesla, stánky s vánočními ozdobami, cukrovinkami nebo hračkami

Především děti a mladí lidé uvítají ledovou plochu na Dolním náměstí. Olomouc se skutečně zařadila mezi oblíbená místa, kam se v čase adventním lidé rádi podívají a vracejí. Podle Petra Ilgnera z obecně prospěšné společnosti Kulturní Olomouc, která trhy pořádá, si trhy projde za čtyři týdny odhadem kolem 700 tisíc lidí. Stále se sice vydáváme na zahraniční trhy do Německa, Rakouska, Maďarska nebo Polska, ale popularita domácích trhů vzrůstá.

Čtěte také

Ani v Olomouci nechybí tradiční řemesla, stánky s vánočními ozdobami, cukrovinkami nebo hračkami. Hlavní roli ale zřejmě hrají punče, od toho vyhlášeného olomouckého, přes norimberský, francouzský, finský, valašský po vikingský. A samozřejmostí jsou i stánky s jídlem, u kterých narazíte na rybí speciality, langoše, bezlepkové dobroty nebo bramboráky.

Šneci hitem letošních Vánoc

Hlavní gastronomickou událostí olomouckých vánočních trhů nejsou překvapivě tvarůžky, ale šneci. Radek Koňárek, spolumajitel olomoucké šnečí farmy Barkona Snails, už třetím rokem učí Čechy jíst šneky. A víte, že kdysi byli taky součástí české vánoční kuchyně? „Rozhodli jsme se provádět šnečí osvětu. A taky vrátit šnečí delikatesy na náš vánoční stůl a obnovit tak tradici, která spadá do doby první republiky. Šnečí maso se totiž mohlo jíst i o půstu. Naši předkové si patrně pochutnávali na nejznámějším receptu, kterým jsou šneci po Burgundsku.“

Šneci jsou letošním hitem olomouckých trhů

Kromě klasických receptur se snaží šnečí jídelníček obohatit o zcela originální speciality, a tak můžete ochutnat třeba šnečí paštiku se šnečím kaviárem nebo klobásu. A pokud byste se rozhodli pro šneky na svátečním stole, vězte, že nejlépe budou chutnat, zapijete-li je dobrým suchým bílým vínem.

autor: av