Sněmovní volby proběhnou už tento týden. Do středy je možné zažádat o voličský průkaz

16. říjen 2017

Malá papírová karta, se kterou se můžete zúčastnit voleb, i když jste zrovna na opačném konci republiky nebo dokonce v zahraničí. To je voličský průkaz. V Olomouckém kraji ho už mají stovky lidí a další podle očekávání ještě přibydou. Na jeho vyřízení zbývají ještě tři dny.

Chodba na oddělení správních činností olomouckého magistrátu je plná lidí. S blížícím se termínem voleb zájem o voličské průkazy roste. Denně jich tu teď vyřizují desítky.

Pro ten svůj si přišel i Jakub Hromada. „Trvalo to pět minut. Je tam velkými písmeny napsáno voličský průkaz, Magistrát města Olomouce, moje jméno, datum narození a razítko. A nějaké poučení pro voliče, které jsem si zatím nepřečetl. To je všechno,“ popisuje mladý muž, jak voličský průkaz vypadá.

Stovky kilometrů od domova bude v pátek a v sobotu Vít Stefanovič. I on ale díky voličskému průkazu tentokrát k volbám přijde: „Přiznám se, že dřív jsem nevolil v každých volbách, jen když jsem byl doma. Teď když sleduju tu politickou situaci, tak mi zkrátka přijde správné se zapojit. Nepřijít k volbám je jako dát hlas někomu, koho tam nechcete.“

Příjem žádostí končí 18. října v 16 hodin

Doklad si lidé můžou vyřídit na svém úřadu trvalého bydliště nejpozději ve středu. Stačí k tomu pouze občanský průkaz. „Osobně může volič podat žádost až do dne uzavření volebních seznamů, to znamená do 18. října do 16 hodin. Pokud přijde na příslušnou ohlašovnu a požádá, je mu okamžitě vydán voličský průkaz,“ říká Hana Kovácsová z oddělení správních činností Magistrátu města Olomouce. Zatím tu lidem vydali zhruba sedm stovek průkazů.

Zájem je například i v Prostějově, jak potvrzuje vedoucí tamního odboru občanských záležitostí Marie Javůrková: „Prozatím magistrát vydal 245 voličských průkazů. Dá se předpokládat, že zájem potrvá až do toho 18. října. Voliči využívají možnosti, že nemusí ten víkend trávit v místě svého trvalého pobytu, ale mohou volit v rámci celé republiky. Byl i celkem velký zájem o volby v zahraničí na zastupitelských úřadech.“

Volební místnosti se otevřou v pátek ve 14 hodin. O poslanecká křesla se letos v Olomouckém kraji uchází 504 politiků z 25 uskupení.

Spustit audio