Sníh a silný vítr odstavil tisíce domácností od elektřiny

19. leden 2018

Kvůli čtvrtečnímu vichru a silnému sněžení zůstalo bez proudu přes pět tisíc domácností. Energetici obnovovali dodávky elektřiny celou noc a pokračují i nyní. Nejvíce problémů je u Železného Brodu a na Děčínsku.

Ve čtvrtek kolem 21.00 bylo bez proudu až 30 000 odběrných míst. „Přes noc došlo k výraznému zlepšení. K 7.00 hodině evidujeme na dvě desítky poruch na vedení vysokého napětí, další poruchy na nízkém napětí,“ uvedla mluvčí. Poruchové čety jsou podle ní stále v terénu a odstraňují závady.

Problémy jsou především na Děčínsku a v oblasti Železného Brodu. „Silný vítr tam přišel nejpozději, to znamená, že jsme měli nejkratší čas na opravu,“ řekla Hollingerová Radiožurnálu. „Situaci nám nejvíce zkomplikovalo silné sněžení a samozřejmě vichřice,“ dodala.

Vítr se v noci uklidnil, přes den má podle meteorologů vát už jen mírný západní až jihozápadní vítr o rychlosti maximálně 20 km/h. Ráno v pátek mohou mít problém především řidiči, protože na některých silnicích leží sníh nebo namrzají, ve vyšších polohách se mohou objevit i sněhové jazyky.

Pro nákladní auta nad 3,5 tuny zůstává zatím uzavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a do Polska, pro auta nad šest tun je na Liberecku neprůjezdná také silnice přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu. Uzavřen je stále kvůli spadlým stromům bezmála dvoukilometrový úsek silnice 2627 mezi Českou Lípou a Horní Libchavou.

Kvůli vichřici a sněžení bylo ve čtvrtek odpoledne a večer neprůjezdných téměř 20 železničních tratí zejména v horských a podhorských oblastech. Nejčastější příčinou byly vyvrácené stromy na kolejích.

Zprůjezdněny už byly všechny železniční tratě s výjimkou Děčínska, kde kvůli přetrvávajícím problémům v Německu nejezdí vlaky ze státní hranice směrem na stanici Bad Schandau. „Obnovení předpokládáme kolem dnešní desáté hodiny,“ dodal Tesař.

autoři: Jakub Horáček , mib | zdroj: ČTK
Spustit audio