Sobotní Noční Linka: Dokázali jste v životě tzv. uzavřít minulost? A odpustit?

17. září 2022

Můžete říct, že jste se vyrovnali se svou minulostí, s tím co vás trápilo? S negativními zkušenostmi a prožitky? Dokážete žít přítomností? Je něco, s čím jste se ještě nedokázali ve svém životě vyrovnat a srovnat a provází vás to dál? Kdo vám pomohl zapomenout na minulost a je s vámi v přítomnosti? Co z minulosti jste si vzali dál, třeba jako poučení nebo zkušenost? Souvisí, podle vás, s uzavřením minulosti také odpuštění?

Minulost je minulost a přesto některé pronásleduje a provází po celý život. Nedokázali se totiž vyrovnat s určitou situací a tak vrací a stále opakují tu samou situaci, úlohu k řešení, jako ve škole. Někteří se nedokázali vyrovnat se špatným chováním některého člena rodiny v dětství, s rozchodem rodičů, s rozchodem vlastním v dospělosti, s nedostatkem lásky v našem životě, která nebyla dávána už dítěti v míře, v jaké lásku potřebuje. Celý život pak hledáme lásku a chceme dávat, ale přitom stále nenacházíme, minulost nás totiž nepřestává pronásledovat a brzdit, pokud ji neumíme uzavřít a také - odpustit. Pokud zůstáváme v minulosti a nemáme „vyřízené účty“, často nemůžeme jít dál. Uzavřít minulost je ale někdy velmi těžké. A také odpustit. Podařilo se to vám? A změnil se vám potom život k lepšímu?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.