Sobotní Noční linka: Intuice aneb posloucháte šestý smysl?

6. listopad 2021

Myslíte, že máte dobrou intuici a vychází vám? Řídíte se jí, pomáhá vám i v životě? Kdy jste na ni dali a jak to dopadlo? Věříte v intuici?

Když se řekne intuice, mnoho lidí tento pojem odsoudí jako nesmysl. Jsou to především ti lidé, kteří svému slabému vnitřnímu hlásku nenaslouchají a kteří jej přes své hlučné životy a myšlenky neslyší.

Intuice je založena na psychologii člověka, je lidem daná od narození a pomáhá nám se rozhodnout rychleji, ačkoli nevíme proč. Intuice není žádná magie a čáry, jedná se o schopnost našeho podvědomí varovat nás a nasměrovat, aniž bychom plně rozuměli všem detailům daného problému.

Jak říkají psychologové, podvědomí totiž skrze poznávací procesy a zkušenosti z minula, mnohem rychleji dokáže vyhodnotit naši situaci a my jednáme instinktivně. Jsou to procesy, které nestíháme postřehnout naším vědomím uvažováním a přichází k nám v podobě intuice, neboli vhledů.

A co vy? jak funguje vaše intuice? A dáte na ni?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.