Sobotní Noční Linka: Patří poezie do vašeho života?

12. březen 2022

Co se vám vybaví, když se řekne poezie? Jsou to básně a básnické sbírky? Televizní Nedělní chvilky poezie z dob minulých? Nebo poezie probouzející se přírody? Nebo vlastní básnická tvorba?

Letos uplyne 186 let od chvíle, kdy Karel Hynek Mácha vydal vlastním nákladem svůj Máj, nejslavnější českou báseň. Ta se od té doby dočkala více než 250 vydání, chopila se jí renomovaná vydavatelství a je možná nejvydávanější českou knihou. Počátkem 21. století se čeští básníci uchylují ke stejnému způsobu, jak uvést verše do světa. I v případě zavedených nakladatelství ale musejí na vydání své sbírky často finančně participovat. Poezie zůstává záležitostí s nepočetným publikem. Běžný náklad básnické sbírky je mezi třemi a čtyřmi stovkami; málokdy se skutečně vyprodá.

Na bonmotu, že dnešní básníky čtou zase jen dnešní básníci, je - podle nakladatelů - prý mnoho pravdy. A prestiž poezie podle nich stále klesá i úměrně tomu, jak klesá jazyková gramotnost, či přímo  jazyková kultura většiny české společnosti. Zajímá vás poezie? Přečtete si někdy básnickou sbírku? A nebo poezii vidíte v něčem úplně jiném, než v psaném textu?

Spustit audio