Sociální demokraté v Olomouckém kraji podepsali koaliční smlouvu s komunisty

5. listopad 2012

Sociální demokraté a komunisté v Olomouckém kraji dnes podepsali koaliční smlouvu. Ta ČSSD zajišťuje pozici hejtmana a devět křesel v krajské radě. KSČM má dva posty náměstků. Koaliční smlouva obsahuje také programové priority v oblasti školství, sociálních věcí, dopravy a zdravotnictví.

Zástupci ČSSD a KSČM ve svých programových prioritách mimo jiné odmítli privatizaci. "Nechceme privatizovat záchrannou službu, naše léčebná zařízení i oblast školství. Kraj bude muset řešit i problémy v návaznosti na tom, že pojišťovny chtějí rušit šest tisíc lůžek akutní péče," uvedl budoucí hejtman za ČSSD Jiří Rozbořil.

Prvním náměstkem nového hejtmana bude Alois Mačák, který bude mít na starosti opět resort dopravy. Michael Fischer se znovu ujme zdravotnictví, Yvona Kubjátová sociálních věcí a Radovan Rašťák kultury a sportu. Dalšími neuvolněnými radními jsou Ivana Dvořáková, Pavel Martínek, Eva Pavličíková, a Pavel Šoltys.
Komunistickou stranu Čech a Moravy budou zastupovat Zdeněk Švec, který bude mít na starosti školství a Michal Symerský - náměstek pro regionální rozvoj, životní prostředí a zemědělství. Lídr krajské KSČM Alexander Černý v radě nezasedne. Nechá si tak mandát poslance.

Nově zvolené zastupitelstvo Olomouckého kraje by se mělo poprvé sejít do 20. listopadu. Hlavním bodem programu bude volba hejtmana a krajské rady.

Blanka Mazalová

Spustit audio