Sokoli, dobrovolní hasiči a další. Spolková činnost v kraji jen kvete

30. květen 2018
Kraj na dlani

Vezmeme vás za sokoly do Velké Bystřice, do stájí u Droždína i na prohlídku nového kulturního centra v Býškovicích.

Když se člověk hýbe, tak ví, že žije, říká se tak trochu s nadsázkou. V Sokole Velká Bystřice opravdu narazíte na různé generace sportovců. Jeho členy poznáte velmi jednoduše – mají krásná bledě modrá trička s logem. Cvičí nejen v tělocvičně, ale samozřejmě i venku. Okolí Velké Bystřice totiž nabízí spoustu možností. Za místními sokoly se vydala Dita Vojnarová.

O víkendu slavili ve stájích u Droždína, místní části Olomouce, Den koní. Jak taková akce vypadá a jaká panuje nálada u koní, zjišťoval Aleš Spurný. Povídal si také s provozní tamních stájí Ivanou Kozákovou.

Spolkům a lidem z Býškovic na Přerovsku chybí místo, kde by se mohli scházet. Dobrou zprávou je, že už se to brzy změní. Nové kulturní centrum vzniká přestavbou budovy bývalé školy. Dosud sloužila jako venkovské muzeum. Stavbou provedl Janu Zemkovou starosta Ladislav Lesák.

Věž evangelického kostela v Hrabové na Šumpersku je v těchto dnech plná řemeslníků, kteří ji upravují tak, aby mohla sloužit turistům jako vyhlídka a zároveň hvězdářská observatoř. Prostředky na úpravu poskytly evropské fondy i díky spolupráci místního sboru s partnery z Polska. Farář Jan Hudec si chválí nově navázané přeshraniční partnerství. Více zjišťoval Miroslav Kobza.

Dobrovolné hasiče najdeme téměř v každé obci. Břuchotín na Olomoucku není výjimkou. Místní hasiči jsou připraveni pomoci, když je potřeba, a zároveň se podílí na aktivním životě obce. A když je v okolí nějaká větší akce, dohlíží na bezpečnost. Petra Ševců se s nimi setkala na kovářském fóru, které se konalo na fortu Křelov.

autoři: Pavel Juráš , Dita Vojnarová , Petra Ševců , Jana Zemková , Miroslav Kobza , Aleš Spurný , mid
Spustit audio